Chmeliště je pro letošní rok zase vyčištěné

Před více než 2 měsíci jsme začali plánovat brigádu na Chmelišti. Důvodem bylo, že jsme se rozhodli po dohodě s ČSOP začít odbahňovat zarostlé a zanesené tůně, ve kterých ještě před 8 lety rostlo velké množství bublinatky jižní. Nabídl se nám s pomocí a s technikou Jirka Král z Kutné Hory, který se rozhodl zdarma se svým bagříkem věnovat jeden víkend Chmelišti. Museli jsme vše okouknout předem, domluvit se co a jak a vše naplánovat, včetně dopravy. Zadařilo se a sešli jsme se na místě kolem 9 hodiny ráno, kam postupně přijeli i další pomocníci. Začali jsme čistit okolí rybníčků, kde se válelo jen pár PET lahví a sklenic. Najednou začala Andrea Matůšová a Adéla Marešová nosit ze zadní části pozemku staré televize, pláště z kol a další poklady. Nakonec jsme byli rádi, že Tomáš Klail přijel se svou škochtlí a vozíkem – byl plný, včetně zadních sedaček v autě, kde ležel pytel s vysbíranými dlaždičkami (někdo asi v okolních obcích opravoval kuchyň). Honza Moravčík nakonec všechny tyhle poklady odnosil přes pozemek nahoru k autům, protože jsme se báli vjíždět dolů na louku. Nikola Černá a Gábina Březinová mezitím vysbírávaly posekanou trávu a náletové stromky a pálily vše na hromadě. Pavel Novák, Standa Košnar, já a pak i Tom jsme sekali postupně celou plochu křovinořezy, abychom zlikvidovali obrostlé pařízky, starou trávu a rákosí. Povedlo se udělat všechno naplánované, včetně umístění nové naučné tabule u vjezdu na pozemek. Ta informuje nejen o tom, co všechno žije a roste v jezírkách a jejich okolí, ale i to, jak je o ně už 8 let pečováno. Stačili jsme si ještě na ohni opéct buřty, v popelu brambory a popovídat u toho. Po 14 hodině jsme vyrazili domů, Jirka s bagříkem ještě zůstal v dolíku dodělat první z tůní.
Během jara je ještě naplánované zmulčování pozemku mezi jezírky a silnicí tak, aby byla zlikvidována stará třtina křovištní a obnovil se travní porost. Uvažovali jsme o vypásání tohoto asi 0,7ha pozemku ovcemi, ale obavy z jejich zcizení to asi nedovolí. Holt budeme muset 2x ročně tento pozemek nechat posekat.
Všem pomocníkům moc děkujeme, zvládli jsme toho fakt hodně. Největší dík ale patří Jirkovi – bez něj by ty tůně opravdu nebyly.   

nebuďte asociální, sdílejte ...Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
0

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *