Ukliďme Česko 2018 v Kutné Hoře

Před několika týdny jsme ve spolupráci s městským úřadem v Kutné Hoře a několika neziskovými organizacemi, firmami avizovali další ročník celorepublikové akce Ukliďme Česko. U nás to bylo navíc spojení s akcí Ukliďme Sázavu a Vrchlici. Stanovišť, na které vyrazili členové Denemarku, Skautů a dalších dobrovolníků bylo hned několik.
Nejvíc lidí se sešlo asi nad Sklenářovým dolíkem, směrem k vodárně a do lesa na Kuklík. V pátek si totiž udělalo brigádu zhruba 60 malých Skautů. Na dalších místech bylo lidí už podstatně méně. Michal Kotyza na Karlově byl třeba úplně sám, na Bylance byla jen Gábina Březinová s kamarádkou Martinou Mejstříkovou. Nás se u menhirů sešlo hned 6 a pak za námi dorazila parta od Vrchlice, kde jich bylo taky několik. Mirka Nováková s kolegyní vysbíraly les Na Rovinách. Další parta se zaobírala prostorem kolem Lorce – i tam bylo pěkně nastláno. “Matky sobě” prošly úsek Vrchlice podél Královské procházky, Jirka cestou domů samotnou Královskou procházku. Další parta vysbírávala okolí Perštejnce.
Nás bohužel nepříjemně překvapily právě lokality na Kuklíku, kdy Skauti snosili několik desítek pytlů a našli i několik velkých černých skládek a nás okolí menhirů, městského lesíku, Linkovky a na Sukově – celkem asi 15 pytlů, několik pneumatik a rozfoukaný polystyren ze stavby byl po půl roce velkým překvapením! M. Kotyza našel “pod rybízy” také několik velkých skládek, které je nutno odklidit v rámci práce Technických služeb 🙁 Stejné to bude v lomu u Vrbova mlýnu, kde je potřeba zlikvidovat zimní tábor bezdomovců, včetně několika matrací atd. Na ostatních místech to byly spíše drobnější odpadky, vyhozené neukázněnými turisty při procházkách. Je škoda, že si neumí tu PETlahev nebo obal od sušenky odnést v batohu nebo kapse domů. Jak říkal náš učitel na VOŠ: “Prázdná láhev je pak těžší, než ta plná.”
Denemark si  po obědě udělal ještě jednu brigádičku. Vysadili jsme zakoupenou 4,5 m vrbu na ostrůvek loreckého rybníčku, vysbírali jsme znovu odpadky podél břehů a na hladině a kluci vytáhli z vody dva nákupní vozíky, pračku a starý koberec. Poslední, co nám zbývá udělat, je posadit vodníka na připravený pařez.

nebuďte asociální, sdílejte ...Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
0

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *