Vodník už čeká na své odhalení

Dnes jsme s kolegy z Denemarku instalovali dlouho očekávaného nového vodníka na Lorecký rybník. Toho starého po pár dnech vandalové rozbili kameny. Celé akci předcházela složitá příprava, kterou udělal jako vždy náš šikovný Tomáš Klail. Musel svařit z trubek trny, které zespodu drží vodníka. Bylo nutné připravit veškeré nářadí, materiál, kameny a další věci. Děkujeme i Technickým službám, které nám zapůčily loď. Nejdříve bylo nutné na lodi přepravit ke starému rozbitému vodníkovi KG trubku. Starého vodníka jsme odřízli, zarazili do dna tři trubky a na ně nasadili kanalizační  trubku.
Tu jsme postupně vyplnily dovezenými kameny, aby byl pevný základ pro instalaci nového vodníka. Toho vyřezal pan Németh z dubového špalku a vodník sám o sobě váží skoro 60 kg. Na připravené trny jsme nasadili ještě připravený jasanový špalek a nad něj, na tři kovové trny přišel teprve vodník. Trny jsou vypěněné, takže je vodník upevněn natrvalo. Celá operace trvala 3 hodiny, Tomáš si vlezl v rybářských holinkách na štafle, zaražené do bahna, abychom mohli těžkou sochu vůbec z lodi přendat na určené místo. Předtím musel vylovit mnou utopenou palici 🙂 Po instalaci vodníka jsme ještě objeli, jako už mnohokrát, břehy a vytahali plný pytel lahví, plechovek a PETek. Odbahnění rybníka je opravdu na místě, protože voda smrdí a bahna je tam víc než půl metru.
Vodník je zatím zahalený, obvázaný geotextílií a připravený na svou premiéru. Tu plánuje Gábina Březinová s paní učitelkou Formáčkovou ze ZŠ T.G.M. na začátek června. Děti tak nepřijdou o překvapení a užijí si jako dík za krásnou soutěž “Jak si představuješ lorecký rybníček” odměnu. Přítomen bude snad i autor vodníka Pepy, pan A. Németh. Ten se nechal slyšet, že do podzimu vysochá ještě vodnici, která by měla sedět na ostrůvku.

nebuďte asociální, sdílejte ...Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
0

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *