Přijďte nám pomoct na Chmeliště

Spolek Denemark společně s Českým svazem ochránců přírody před 8 lety pomohl zachránit biologicky cennou lokalitu u obce Chmeliště. Bývalé hliniště cihelny je zajímavé především díky několika rybníčkům, ve kterých žije množství chráněných druhů obojživelníků, plazů, hmyzu atd. I okolí je zajímavé, především z pohledu ornitologického – žijí zde ptáci vázaní na rákosiny, vodu a mělké bažiny.
Minulý rok proběhly na jaře rozsáhlé úpravy lokality. Vyřezali jsme po několika letech náletové dřeviny z  osluněných ploch kolem jezírek, byly vyhloubeny mělké tůně pro rosničky a celá lokalita  byla vyčištěna od odpadků a černých skládek. Letos bychom chtěli v rámci březnové brigády znovu vysbírat všechen odpad, křovinořezy vyřezat mladý obrost pařízků a pokud vše dopadne, měly by se bagrovat zeminou a rákosím zanesené mělké tůně. Ty jsou domovem maskota této lokality – masožravou vodní rostlinu bublinatku, námi pojmenovanou Adélku 🙂
Brigádu plánujeme na 24. března od 9:30. Obec Chmeliště je mezi Uhlířskými Janovicemi a Žíšovem (49°54’0.863″N, 15°3’33.434″E). Vezměte s sebou rukavice, holínky, pokud máte i křovinořez  (s hvězdou), mačetu a také něco ke svačině (možno opéct buřty atd.). Pokud by byl sníh nebo pršelo, bude brigáda odložena. Prosím sledujte náš FB profil.

nebuďte asociální, sdílejte ...Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
0

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *