Nezbytná jarní úprava ovocné aleje

Od Tomáše Klaila: Počasí sobotního odpoledne 12.3. sice nebylo slunečné, ale i přes Obraz0557chladné závany větru bylo na okolní přírodě patrné blížící se jaro. Ošetření řezem se u velké části druhů ovocných dřevin provádí v předjaří a tak již nebylo nač čekat.  Alej složenou převážně ze starých ovocných odrůd, kterou jsme loňského podzimu vysadili v lokalitě „Na Rovinách“ a na dolním Žižkově, bylo nutné právě tomuto ošetření podrobit.  Z důvodu případného vymrznutí a nejistoty, zda  všechny  pupeny na letorostech žijí, jsme řez neprovedli již při výsadbě, ale ponechali ho právě na toto období. Přibližně  třetina sazenic byla bez založené korunky (jen rovný proutek), na nich se provedla pouze kontrola a případné zastřižení vršku, pokud byl při manipulaci se sazenicemi poškozen.

Korunka se založí až v dalších letech, po ujmutí sazenice.  U zbývajících stromků ale byla nutná nejen redukce větvení z důvodu poškození kořenů přesazováním, ale i zkrácení již založené korunky.  Ta bude postupně posunuta výše, než je nyní, protože z jedné strany alej lemuje pole a z druhé cesta, kde je nutné zajistit nejen průchozí, ale i průjezdní výšku. Tím zabráníme do budoucna drastickému odřezávání velkých větví, jak se tomu děje (někdy nadmíru přehnaně), kolem vozovek dnes. Věříme, že se většina sazenic ujme (v opačném případě bude vysazena náhrada) a alej bude dělat radost nejen nám lidem při procházkách svým stínem a nějakým  tím kouskem ovoce, ale i zvěři k zpestření jídelníčku a ptactvu ještě navíc k hnízdění. Tento projekt týkající se ovocných dřevin, kterých obecně v takových místech ubývá, není určitě poslední a již nyní máme nové  nápady. Též víme o podobných projektech ke kterým se hodláme připojit.  Další výsadby stromů budou v takzvaných „Elfích alejích“, za kterými stojí spolek Česká krajina, se kterým též spolupracujeme. Váš zájem o pomoc v těchto i jiných projektech rádi uvítáme a termíny akcí budou na našich stránkách včas zveřejněny.  Všem účastníkům minulých brigád děkujeme za pomoc a těšíme se na další spolupráci.
Obraz0558 Obraz0560 Obraz0561

nebuďte asociální, sdílejte ...Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
0
Příspěvek byl publikován v rubrice Ochrana přírody a jeho autorem je Jan Moravčík. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *