Úspěšně ošetřená lipka

Od Tomáše Klaila: Je tomu již dva roky, co jsem provedl ošetření lip ve stromořadí,  které jsme vObraz0257ysadili podél cesty směřující k prameni  Svatého Vojtěcha (mezi obcemi Přítoky a Bylany).  U  jedné z nich (všechny stromky jsou lípy srdčité), došlo tehdy k značnému poškození srncem, při vytloukání „lýčí“ z paroží i přes instalovanou chráničku.  Bez ošetření by se rána velmi těžko hojila a akutně hrozilo zlomení stromu v místě zeslabení. Pro zajímavost a  srovnání přikládám pár fotek ( bohužel z telefonu), které dokumentují stav před dvěma lety a nyní.  Kmen o průměru cca 5 cm,  byl  poškozen nejméně  z poloviny,  poměrně  komplikovaně  a tato část byla již suchá.

Celou ji bylo nutné odříznout, což působilo možná trochu jako šílenost a zamazat štěpařským voskem. Dva kůly po té bránily zlomení a nový krycí plast dalšímu poškození. Dva roky utekly a můžeme srovnávat.  Kmen má průměr téměř dvojnásobný,  zával z obou stran a po celé délce ošetření začíná mířit k úplnému zacelení rány a stále pokračuje v růstu.  Mám z toho radost.  Práce na úpravách stromů tam bude ještě dost a dost, i když je chceme nechat vyvíjet více méně přirozeně.  K našemu překvapení, někdo nedávno pokračoval ve výsadbě dále směrem k prameni, i když  naším původním záměrem bylo nechat kapličku  s velkou dominantní lípou samostatně. Mrzí mě, že stromkům nevěnoval náležitou úpravu ani „zakůlování“,  o instalaci ochranných plastů  a výběru kvality ani nemluvě. I přesto jsme velmi rádi, že se najde někdo, kdo sází stromy jen tak pro okrasu a  potěchu a případně se s ním o nezbytnou úpravu rádi podělíme, stejně tak jako o radu a spolupráci s nadšenci, kteří  by dalším  sázením stromů  chtěli přispět ku zkrášlování našeho okolí.

Obraz0258Obraz0552
Obraz0256  Obraz0551

nebuďte asociální, sdílejte ...Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
0
Příspěvek byl publikován v rubrice Ochrana přírody a jeho autorem je Jan Moravčík. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *