Brigáda na Chmelišti

Před brigádou

Před brigádou

Dnes proběhla dlouho avizovaná brigáda na Chmelišti, kterou jsme pořádali ve spolupráci s projektem, podpořeným grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska. Na začátek by bylo asi dobré si povzdechnout – na FB profilu si pozvánku přečetlo přes 1800 lidí, článku dalo “like” 51 lidí – nakonec přijelo 11 lidí, z toho 3 děti. Trochu smutné 🙁
Ale abychom si jen nestěžovali. Počasí nám vyšlo nádherné, našli jsme několik kozáků a práce šla také od ruky.

Po brigádě

Po brigádě

Tomáš zabetonoval stojan na naučnou tabuli, vytahal starou lednici z jezírka, kterou jsme před 4 lety kvůli vyšší hladině vytáhnout nedokázali. Lenka s malým prckem vysbírali odpadky kolem jezírka do 3 pytlů. Nakonec jsme našli ještě tříkolku, 6 pneumatik a další harampádí, které se Tomovi sotva vešly na vozík.
My jsme se také činili – Luděk Kment s celou rodinou, Andrea Matúšová, Ondřej Skřivan, Dana Kudlíková a Tomáš Gryč. Vysekávali jsme obrostlé pařezy bříz a vrb, které po 4 letech na ploše vyrostly. Takže toho bylo oproti minulé brigádě cca 4 x tolik. I tak se nám podařilo udělat skoro polovinu celé lokality a připravit tak místo pro kopání tůní. Ty bude dělat v nejbližší době bagřík, stejně jako ornitologickou pozorovatelnu pro další výzkum.
Hromada byla nakonec stejně velká jako malý dům 🙂 Nakonec jsme si opekli na malém ohýnku buřty a ty nejpracovitější odjeli tentokrát domů až skoro ve 14 hodin. Tomáš si nakácel domů plné auto a vozík dřeva.
Snad se nás za 14 dní sejde na brigádě víc, abychom mohli zase na pár let odlehčit lokalitě od náletových stromů. Kdo by si chtěl domů také odvézt nějaký ten kmínek, nestyďte se. Pomůžete nám tím 🙂
Všem, které jsem v článku jmenoval, tímto ještě jednou moc děkujeme za pomoc. Zvládli jsme toho opravdu hodně, i když nás to mnohé stálo pár krvavých puchýřů. 

nebuďte asociální, sdílejte ...Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
0

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *