Jak probíhaly brigády v údolí

Př™ed 14 dny proběhla v údolí další ze sobotních brigád. Bývalá kolegyně ing. Hájková doporučila naši brigádu mladým dobrovolníkům a ochráncům př™írody z Církve bratrské. Domluvili jsme se během týdne s jejich vedoucím a v sobotu pak dorazilo 8 lidí. Nebýt jich, zase by nedorazil nikdo. Domluvili jsme se, co je zhruba potř™eba udělat, rozdalo se nář™adí a pytle na odpadky. Já s Michalem Kavkou, který u Cimburku odbíhal k nataženým ornitologickým sítím, jsme uklízeli kolem sezení na Cimburku, opravovali schody a cestu. Mladí brigádníci během dopoledne sesbírali 8 pytlů odpadků, opravili mostek př™es náhon, schody na vyhlídku, schody k potoku i u lavičky a vybudovali malé zábradlíčko u jedné z cedulí. Rádi bychom jim touto cestou znovu poděkovali, protože nám během sobotní brigády moc pomohli.

Př™ed poslední brigádou, která se konala tenhle víkend, jsem s pozvánkou obeslal zase plno známých, organizací a sdružení. Včetně p. Straky, aby nezapomněl na svůj slib. Většinou se nikdo ani neozval, ale i tak jsme doufali, že někdo dorazí. V sobotu ráno však dorazil jen pan Pospíšil z osadního výboru Dolního Žižkova (omluvil pár ostatních členů, že př™íště rádi dorazí také). Ȍekali jsme do 9 h u Vrbového mlýnu a pak jsme se vydali ve dvou udělat alespoň něco. Holt u cyklistů zůstalo jen u slibů a po jejich velkolepém závodě jsme museli dávat pěšinu po nich do poř™ádku my. Alespoň, že po sobě uklidili všechny odpadky a většinu fáborků označujících trasu závodu. Cestou do údolí jsme nabrali na hromadě u pily prosívku na správku pěšin. Ty jsme v rámci možností a množství materiálu opravili a dosypali. Pak jsme společně opravili schody nad Šimákovým mlýnem, posbírali pár obalů od sušenek a vyrazili zpátky. To už na nás čekal D. Šanc, se kterým jsme pak šli sbírat nad Cimburk brouky kvůli průzkumu údolí.

V ten den projížděli údolím i závodníci na horských kolech. To by ani tak nevadilo, kdyby se po upravené pěšině neprohnalo několik motokrosových motorek jako př™edvoj závodního peletonu. Motocyklisti si tuto př™íležitost vychutnali a ř™ítili se kolem Cimburku a arboreta směrem ke Spálenému mlýnu opravdu velkou rychlostí. Asi jim ani nevadilo, že proti nim jezdí a chodí lidi i s malými dětmi i psy! Když jsem odcházel z brigády směrem k autu, našel jsem na několika místech odhozené obaly od energy drinků a energy sušenek. Když jsem ale našel od cyklistů na několika místech €žprodř™enou€œ pěšinu až na štěrk (v zatáčkách od brždění), tak do mě vlítla taky poř™ádná ENERGY. Ȍesky ř™ečeno jsem se nas…€¦. A volal jsem hned p. Strakovi, poř™adateli závodu. Ten mi slíbil, že vše dají po závodu do poř™ádku a že dorazí za 14dní na další brigádu a pěšinu si opraví.

prodř™ená cesta u Cimburku

prodř™ená cesta u Cimburku

Perlička nakonec: Když jsem čekal na p. Pospířila u tůně př™ed Spáleným mlýnem, stál jsem tiše na kovové lávce. Najednou se z úvozové cesty vynoř™ily dvě laně (ne srny, ale laně) a šly pomalu ke mně. Nenapadlo mě nic jiného, než na ně promluvit. V tu chvíli se otočily a pelášily zpátky do zarostlé stráně

nebuďte asociální, sdílejte ...Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
0

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *