Vydařené Vítání ptačího zpěvu

Bramborníček hnědý

Bramborníček hnědý

V sobotu 2.5. proběhlo u Vavřineckého rybníku Vítání ptačího zpěvu. Počasí nám i přes mrazivé ráno přálo, a tak v 7:30 hod snad i díky němu dorazilo nebývalý počet 44 návštěvníků, z toho 8 dětí. V předešlích ročnících jsme se scházeli v obvyklém pčtu kolem 20 lidí. Po uvítání  návštěvníků akce se vyrazilo podél břehu rybníku k odchytovému stanovišti, kde jsme měli od svítání naaženy čtyři sítě na odchyt pěvců v rákosinách a křovinách. Odchyt se celkem vydařil a ze sítí jsme během dopoledne vyprostili a následně okroužkovali 18 exemplářů v 10ti druzích. Nejpočetějším  úlovkem byli enápadně zbarvení, ale zpěvem výrazní rákosníci proužkovaní, kteří své jméno získali podle výrazného světlého proužku nad okem. Ze zajímavých ptáků mohli návštěvníci obdivovat např. krásně vybarvené bramborníčky hnědé a rákosníka velkého, jehož výrazný skřehotavý zpěv z rákosí se opravdu nedal přeslechnout.


Po ukázce kroužkování jsme se přesunuli o kus dál na místo, odkud byl pěkný výhled na rybník. Na hladině plulo několik druhů kachen, kopřivka obecná, dva vybarvení kačeři čírky modré nebo hejno poláků velkých, nápadných svým bílým zbarvením a hnědorezavou hlavou. Z dalších druhů, které jsme mohli pozorovat, zmíním ještě nápadnou potápku roháče, jejich menší příbuzné potápky černokrké, dravce motáky pochopy a spoustu dalších běžných druhů

rákosník velký

rákosník velký

O zajímavé pozorování také nebyla nouze. Bohužel nad rybníkem přelétajícího orla mořského mělo možnost pozorovat jen několik málo z nás. Ze vzácných druhů nad hladinou poletovalo hejno racků malých, kteří se tu každoročně zastavují při cestě do svých hnízdišť v Pobaltí a Rusku. Ale i kroužící čápi černí, stejně jako létající drahokam ledňáček říční nebo husa velká určitě potěšili .

Celkem jsme napočítali 72 druhů ptáků v souhrnném počtu téměř 700 jedinců, z kterých skoro polovinu tvořili racci chechtaví.
Doufejme, že se akce lidem líbila a dozvěděli se něco zajímavého a že se první říjnovou sobotu opět alespoň s některými uvidíme znovu na Evropském festivalu ptactva, které proběhne již tradičně také na Vavřineckém rybníku.

východ slunce nad Vavřineckým rybníkem

východ slunce nad Vavřineckým rybníkem

nebuďte asociální, sdílejte ...Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
0

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *