Ukliďme Česko – zprávy z bojišť

Letos proběhlo v Kutné Hoře a okolí brigád hned několik. My zde informujeme jen o těch, které si vzal na starosti Denemark a jeho kolegové. Jinak se asi v tisku dozvíte i o mnoha dalších. My jsme sbírali během soboty i neděle na několika místech. Velké množství odpadků bylo např. kolem Olympie, naopak v údolí Bylanky a Vrchlice bylo letos relativně čisto. Snad se to bude jen lepšit 🙂 Všem zúčastněným velký dík – moc nás ale nebylo.

Lenka Valdmanová se synem, Petr Capoušek se synem Martínkem a Veronika Valdmanova s přítelem Petrem – okolí Olympie
Zdárně jsme ukončili naši část – cesta k vodárně, 7 pytlů je vyskládaných u kontejnerů na křižovatce ulic Domažlická a Sudoměřická. Cesta je vyčištěná celá, ten lesík po levé straně v okolí vodárny vysbírat nešel. Došly nám pytle a je toho tam tolik, že by to bylo na celý den v tak málo lidech. Celý ten lesík vyhlíží spíš jako černá skládka.
Pozn.: Už to řeší Městský úřad. Hledáme využití na tenhle pozemek 
Mirka Nováková, Tomáš Klail, Andrea Matúšová, Standa Košnar, Pavel  – údolí Vrchlice
” Bylo nás pět” (tedy šest, s fenkou Májou ) a v 9 h jsme se sešli u Vrbového mlýna.  Obě dámy i s fenkou a jedním bodyguardem, se vydaly proti proudu Vrchlice a já se Standou, jsme terénní škodovkou s vozíkem, na němž bylo pro všechny případy kolečko (nikoli rezervní, ale stavební) projeli pod kostelem Svaté trojice až k ústí cest, vedoucích od hráze Velkého rybníku.  Cestou jsme našli jen jeden kus igelitu.  S kolečkem jsme sjeli na hráz rybníku a po té i pod ní, kde jsme se  již střetli s první skupinou. Musím konstatovat, že uklizená příroda (tedy alespoň v tomto úseku) působí dostatečně psychologicky, a nikdo tu téměř nic neodhazuje. Všechny nasbírané poklady se nakonec vešly do jednoho velkého pytle.  Všichni účastníci se vrátili procházkou (při které ještě pátrali po odpadcích) k místu startu naší expedice za odpady- všem patří dík a já odvezl ten jeden ukořistěný pytel přímo do sběrného dvora, abychom  nekomplikovali svoz z jiných lokalit takovou “troškou”.

 

Gábina Březinová, Jana Martinková, Lukáš Jelínek – dolní Bylanka
Sešli jsme se v „hojném počtu“ tří lidí a od studánky v ulici Na Bylance vyrazili proti proudu Bylanky. Pročesali jsme křížem krážem údolí až k zahrádkářské osadě, pak jsme pokračovali přes Škvárovnu k pramenu sv. Vojtěcha. Bylo poměrně čisto, posbírali jsme jen dva pytle rozličných věcí, od obalů od Hašlerek (těch bylo opravdu požehnaně) až po asi půl metru velký čtvercový výlisek z plechu (nejspíš nějaký „přebytečný“ díl auta) a jednu pneumatiku. Ještě důležitá připomínka, i když to asi skoro všichni vědí: vlhčené ubrousky do přírody nepatří, fakt se nerozkládají. 

Tomáš Klail, Dana Kudlíková a další  – horní část Bylanka, Škvárovna
Při nedělní části úklidu horního toku Bylanky byla účast mizivá, ale přesto jsme nasbírali téměř tři pytle odpadu, hlavně v okolí rybníku Škvárovna a u zástavby pod ním.  V místě kde je závorou uzavřena cesta pro vozidla a pokračuje pro pěší k struskovým haldám, je ve svahu  v zavážce i část černé skládky, která byla ovšem nad naše síly i časové možnosti. Navrhoval bych oslovit místní zahrádkáře, jestli by si nechtěli zpříjemnit prostředí. Vše nasbírané jsem odvezl a přidal k odpadu od menhirů, který je u tabule u silnice.
Martin Starý, David Šafránek s Markétou, Pavel Herodes, Ondřej Skřivan s rodinkou, Adéla Marešová – okolí menhirů, Sukov
Sešli jsme se před 9 hodinou a rozdělili se na dvě skupiny. Každá obešla jednu část  pásu křovin pod loukou. Pak jsme zabloudili až k silnici – tam bylo odpadků mnohem víc. V bývalých zahrádkách díky bezdomovcům leží obrovské množství odpadků, zejména bužírky z kabelů a zbytky elektroodpadu. Také staré spacáky, oblečení. Další odpadky naváží zahrádkáři ze spodní kolonie – plní vším možným sklípky starých chatiček. V lesíku jsme přes několik minulých ročníků našli další skrytou skládku – eternity, polystyren, oblečení atd. Celkem jsme sesbírali asi 8 pytlů. Po přesunu na Sukov jsme vysbírali cestu podél vinice, okolí posezení a vše odnesli na obvyklé místo, kde se pravidelně skládky tvoří. Ze zatopeného lomu jsme vytáhli několik pneumatik
nebuďte asociální, sdílejte ...Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
0

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *