Úpravy kolem sv. Vojtěcha

Před více než dvěma měsíci jsme s lidmi, kteří nám pomáhají stavět menhiry kolem Kutné Hory, zajeli i k pramenu sv. Vojtěcha. Hned, jak jsme vystoupili z auta, řekl Pavel Bartl i jeho kolegové, že by bylo vhodné i zde postavit jeden z těchto zvláštních kamenů. Snad na ochranu pramene, možná jako jeden z energetických kamenů zdejší krajiny. Místo našli hned, složitější bylo najít vhodný kámen. Ten jsme po několika pokusech a procházkách kolem Kutné Hory nakonec našli. Bylo pak nutné ho přemístit k prameni a vztyčit ho. Na první pokus nám ho někdo vyvrátil. Prý se ke sv. Vojtěchovi stahují různí vandalové a občas se tam povalují lahve, odpadky. Nevzdali jsme to a kámen na druhý pokus jsme u paty památné lípy vztyčili. Tentokrát jsme si s ukotvením dali záležet.
Když jsme připravovali celou tuhle akci, bylo nám líto poměrně nehezkého řešení celého pramene. Shnilé prkno podtékalo a nebylo zrovna funkční, natož estetické. Při shánění vhodného kamene na menhir jsme našli i 170 cm dlouhý placák, kterým jsme přehradili prameniště a vzniklo tak místo vhodné k odběru čisté vody. Přes prameniště jsme ještě, za předchozí pomoci bagru, umístili dlouhý kámen, který slouží jako lávka i místo na odpočinek. Během několika odpolední vzniklo u sv. Vojtěcha zase o trochu hezčí místo na rodinné i romantické výlety. Díky patří všem, kteří s budováním a úpravami pomáhali, ale také společnosti VHS Maleč, která se dlouhodobě o pramen i stavbu nad ním stará. Možná bude u prameniště do budoucna umístěn ještě kamenný stůl a lavice, ale to je ještě otázka konzultace s VHS a obcí Miskovice. Neradi bychom těmito úpravami zavdali důvod k návštěvám těm, kteří si tohoto místa neváží.

nebuďte asociální, sdílejte ...Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
0
Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazeno a jeho autorem je Martin Starý. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *