Uklidili jsme Chmeliště

Tom a plínky 🙂

V sobotu ráno jsme se začali postupně sjíždět do prostoru bývalé cihelnu u Chmeliště.

Letos na jaře se brigáda týkala hlavně úklidu starých černých skládek, které především na svahu v blízkosti cesty v minulosti vytvořili místní občané. Plno odpadků je už překrytých zeminou, tak jsme se snažili vysbírat především to, co bylo viditelné a možné ze země vytáhnout. Na pozemku jsme nechávali veškerý inertní materiál, beton, asfalt, cihly atd. Zejména hromady “duťáků” v blízkosti rybníčků jsou vhodným zimovištěm pro plazy a obojživelníky a i když nevypadají vábně, časem zapadnou listím a budou spíše přínosem než zátěží tohoto přírodně cenného místa. Ve spolupráci s Technickými službami jsme přistavili kontejner (nejdřív jsme chtěli nízký, ale ještě že jsme vzali vysoký) a začali jsme doslova vyzobávat odpadky, skryté ve staré trávě, pod vrstvou listí a hlíny.

máme hotovo

Objevili jsme několik desítek použítých dětských plen, několik pytlů skelné vaty, zbytky po instalatérské rekonstrukci, několik pneumatik. Ale také dva kýble ustříhaných koncovek od různých kabelů či pytel se chcíplými slepicemi. Podél rybníčků se válelo i nožství PETlahví a několik campingových křesílek. V dolní části potemku pak sběrači našli starý železný sud, cca 100kg kus ocelového lana a množství igelitů

děti lákala voda i oheň

od zemědělců, zaházených v hlíně. Nakonec toho byla půlka velkého kontejneru. Snad se už na “našem” pozemku tyto odpadky objevovat nebudou a my se budeme moct věnovat jiným aktivitám, které si toto území vyžaduje. Děti si na konci opekly buřty na ohýnku a prohlédly si malou ještěrku, slepýše či žáby, které jsme při úklidu našli. Všem zúčastněným moc děkuju. Další brigáda na Chmelišti asi bude až na podzim – určitě dáme vědět.

nebuďte asociální, sdílejte ...Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
0

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *