Spolek Kutnohorský zookoutek se musí ohradit k vyjádření pana starosty a obou místostarostů.

Před podpisem nájemní smlouvy bylo podmínkou RM předložení vizualizace celého zookoutku a řešení prostoru. Tuto vizualizaci jsme na vlastní náklady nechali odbornou firmou zpracovat a její finální podobu jsme před více než dvěma lety řešili ale i tu jsme konzultovali s památkáři. Až na základě splnění této podmínky – konzultace projektu se zástupcem památkářů, jsme tedy mohli zažádat o dlouhodobý pronájem pozemku. To, že se současnému vedení nelíbí znění a dlouhodobost smlouvy není způsobeno žádnou naší chybou. Smlouvu vypracoval na naší žádost a žádost RM městský právník, tzn. je zpracována tak, aby město mělo veškeré své zájmy plně ochráněno a smlouva městu vyhovovala. K dlouhodobosti smlouvy, což je kritizováno místostarostkou Doušovou, je dlužno říci, že připravované investice ve výši 10 až 12 milionů nelze realizovat na pozemku, který je pronajat na dobu kratší než 20 let. Tato doba nájmu je nutná i pro získání dotačních peněz na podobné projekty a například při pronájmu sportovišť sportovním klubům je zcela běžná. Žádný investor nepůjde do rizika investic ve výši několika set tisíc korun až milionů korun, když nebude mít pozemek zajištěn takto dlouhodobou smlouvou.

Městu byla tedy před podpisem nájemní smlouvy předložena pouze jedna jediná vizualizace, kterou jsme prezentovali i na veřejném sezení spolku, v tisku, na FB. Není tedy pravdou, jak tvrdí místostarosta Šnajdr, že jsme předkládali několik podob vizualizace a že jsme se od původního návrhu zcela odchýlili, více kompletních vizualizací neexistuje, tedy nemohli být předloženy.
Tuto vizualizaci, resp. studii zookoutku, k projednávání nájemní smlouvy nelze zaměňovat s projektovou dokumentaci. Tu jsme měli v plánu zpracovat až poté, co bude schválen nový Územní plán. Současně platný územní plán města Kutné Hory nepovoluje v tomto území žádnou stavební činnost. Investice na PD k realizaci záměru vybudování, respektive obnovy zookoutku budou v řádech statisíců a je nutné skloubit podmínky územního plánu, památkářů a potřeb zookoutku, zázemí pro zaměstnance i chovaná zvířata. Na schválení nového územního plánu, které se o více než rok zpozdilo, tedy čekáme proto, abychom mohli v celém projektu vůbec pokračovat a činit další navazující legislativně závazné kroky. Není naší vinou, že se schvalování územního plánu zpozdilo a nemohli jsme tedy dostát podmínek nájemní smlouvy, tedy požádat o stavební povolení. Co se týče splnění podmínek územního plánu, není pravdou, co tvrdí starosta Viktora, že nelze zookoutek v podmínkách budoucího územního plánu realizovat. Město pronajalo tento pozemek s vědomím, že na něm bude realizován záměr výstavby zookoutku. Je s podivem, že město jako pořizovatel a hlavní tvůrce územního plánu nyní prostřednictvím svého vedení tvrdí, že to není možné. Po jednání s pracovníky regionálního rozvoje, kteří ÚP připravují, lze po úpravách předložené vizualizace a splnění daných podmínek území (např. zastavitelnost do 10%) tento projekt realizovat. Vizualizace není závaznou PD, je to ideová studie využitelnosti daného prostoru k projektu, se kterým je město a veřejnost již více jak 2 roky seznámena a k jehož realizaci město pronajalo svůj pozemek. Finální projektová dokumentace musí respektovat veškeré stavební podmínky a regulativy v daném území.
Ze současného jednání vedení města však vyplývá, že si realizaci tohoto projektu nepřeje. Proč tomu tak je? Vidím za tím jen klasické osobní antipatie vedení města vůči spolku Denemark, respektive jeho představitelům. Nezbývá než se ptát, zda zrušení tohoto projektu, který má mezi občany Kutné Hory výraznou podporu a má v první řadě sloužit k pobavení a vzdělání našich dětí, je dalším krokem současného vedení města ke splnění jejich proklamací o oživení centra města.
Gabriela Březinová a Ing. Jan Moravčík, vedení spolku Kutnohorský zookoutek
nebuďte asociální, sdílejte ...Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
0
Příspěvek byl publikován v rubrice zookoutek a jeho autorem je Jan Moravčík. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

2 komentáře u „Spolek Kutnohorský zookoutek se musí ohradit k vyjádření pana starosty a obou místostarostů.

    • Dobrý den , to přeci velmi dobře víte . Snad také víte , že se zdržel hlasování .
      Víte také kdo byl druhý místostarosta , který jako ostatní členové RM , kteří tam jsou i dnes jednohlasně pro projekt a tudíž i pro pronájem pozemku zvedli své ruce ?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *