Náš termín akce „Ukliďme Česko“ zaznamenal rekord!

Přesně tak,  jak bylo uvedeno před nedávnem, jsme naši účast na akci, kterou již není třeba představovat, posunuli na tuto sobotu, 7.10.    Nakonec jsme dokázali obsadit tři lokality k úklidu, ale zřejmě padl rekord v účasti, tedy spíše neúčasti.  Posuďte sami, jestli tomu tak bylo, ale tak jako tak, je škoda, že se takových akcí neúčastní více lidí.
Na úklid v části „Na rovinách“ zůstala Mirka Nováková nakonec sama, ale i tak prošla celou Královskou procházku a část lesa.   Nasbírala téměř plný pytel, což na tak zdánlivě čistou lokalitu, je pěkný výsledek a děkujeme jí tímto za statečnost, že to nevzdala hned na začátku.  Ještě jsem po jejím upozornění, že velké spadlé větve po silném větru zatarasily „Královskou“, požádal Technické služby o zprůchodnění a byla přislíbena okamžitá náprava, za což děkujeme.


V druhém místě úklidu a to v lesíku u Menhirů, byli celý dva brigádníci! Honza a Nikča, našli i útočiště bezdomovců. Měli tam uklizeno a na místě měli jen své osobní věci s jídlem a tak se rozhodli jejich věci neodnášet. Nasbírali dva pytle. Práci zvládli v celkem příznivém čase, a tak se ještě Honza, jakož to dvorní fotograf, rozhodl, nafotit naše úlovky, v lesíku, naproti bývalým kasárnám a také nám ještě trochu pomoct a bylo opravdu s čím.
Tam, jsem po onemocnění jednoho přihlášeného pomocníka, zůstal s Danou,  také ve dvou. Nepříjemných překvapení nebylo málo.  Čekal jsem, že po loňském úklidu tohoto místa, kdy se nasbírala pořádná kupa především ze starých skládek, nebude téměř co sbírat.  Opak byl ale pravdou.  Sem tam, se sice našel ještě nějaký dlouho zapomenutý odpad, ale zvláště okolí chodníku mířícího na Přítoky, bylo poseto zcela novými „dárečky“. Obaly od všemožných pochutin, pet lahve , plechovky od nápojů atd…  Zkrátka téměř tři plné pytle toho, co procházející, ale také projíždějící lid (jestli se dá tak nazvat), odhodil bezmyšlenkovitě do lesa.  K tomu je třeba přičíst krabice a rozlámané bedýnky, které tam uklidili prodejci všemožného ovoce z protilehlého parkoviště, i spolu s poutači na jejich sortiment, připevněných na palety.  Dále poházené odpadky kolem pěšin, procházejících křížem krážem lesík a máme opět slušnou hromadu.  I přes neradostnou situaci, jsme si humorem zpestřily práci a komentovali zajímavé nálezy.
Nechápeme, co někoho pořád nabádá, aby si to, co si nese s sebou nenesl dál  i po té, co z toho zbude jen zanedbatelné procento objemu a hmotnosti.   Normálně bych tohle  samozřejmě řekl jinak, ale to by se opravdu nedalo veřejně publikovat.
Asi se budu opakovat, ale stále věříme, že takové akce jednou ztratí smysl a nebude uklízet co, ale to si asi ještě počkáme.     Děkuji všem, kteří do toho tentokrát opět šli a snad se sejdeme i příští rok , budeme si povídat, případně opékat buřty, protože nebude co sbírat.     Doufejme, že se toho jednou dočkáme.
Díky patří i Katce Hladíkové z Městského úřadu, která nám dodala pytle a rukavice a následně po nahlášení míst uložení odpadu, zajistí jeho likvidaci.

[KOMPLETNÍ FOTODOKUMENTACE]

nebuďte asociální, sdílejte ...Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
0
Příspěvek byl publikován v rubrice Brigády a jeho autorem je Tomáš Klail. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *