Horka nedělala starost jen hasičům

Když jsem se vrátil domů z dovolené, překvapilo mne nejen to horko, ale především nikdy tak spálená tráva a suché stromy. Během pár dní jsem se dozvěděl o tom, že v chlístovickém potoce hynou hromadně raci a rychle jsme svolali večerní akci. Celou akci inicioval David Komberec z Povodí Labe, který své pracovníky nechal zkontrolovat přírodně cenné potoky s tím, že by tam mohly hynout zvířata. Vše oznámil i na OŽP. Společně se snažili vyjednat nebo vše oznámit na ČIŽP, kde jim bylo řečeno, že je to “příroda” a ať nechají raky umřít.

našli jsme i vzácného dvouocasého raka - bohužel byl už mrtvý

našli jsme i vzácného dvouocasého raka – bohužel byl už mrtvý

David i pracovníci OŽP i přes nelegálnost (ale se selským rozumem) vysbírali asi 1000 raků. Mgr. Kupecká zajistila, že chlístovičtí hasiči napustili do potoka alespoň 10 kubíků vody. V následujících dnech se pak ujal sběru raků Luděk Kment, který odlovil asi 400 raků a protože odjížděl na dovolenou, prosil zbytek Denemarku, abychom to obhlédli. Dva dny po návratu z dovolené jsem tedy s kolegy ze sdružení strávil několik hodin odchytem (spíše tedy sběrem) stovek raků. Za dva dny jsme přizvali další pomocníky, připojil se k nám i Jakub Vágner.

Ten nakonec nevydržel a jel sbírat v sobotu ještě sám. V neděli večer jsme obhlídli ještě úsek kolem Polánky. Ten byl již zcela vyschlý a živí raci tam nebyli už žádní. Nakonec jsme sesbírali během čtyřech večerních sběrů kolem 3500 až 4000 ks raků říčních i kamenáčů – od 1 cm ráčků až po výstavní a chovné kusy. Přiznáváme, že jsme si vědomi toho, že to nebylo v zákonných mantinelech, ale dívat se na ty desítky hnijících a umírajících raků se prostě nedá. Raky jsme převezli pod Velký rybník, mezi přehradu a Velký rybník, na

z potoka moc nezbylo

z potoka moc nezbylo

Bylanku. Mnoho raků v chlístovickém potoce ještě zbylo, takže zachování populace je zajištěno. Začalo dnes pršet, tak počkáme, jak se bude celá situace vyvíjet. Pokud bude nutné, ještě na potok zajedeme. Bohužel bude asi stejný stav i na paběnickém a dalších kamenitých potocích, kde raků žije hodně.
Poděkování všem, kteří pomáhali – Tomáš Kadečka a Míša Roušalová, Gábina Březinová, Tomáš Klail a jeho škochtle, Honza a Honza Moravčík, Jana Martinková, Luděk Kment a taky Jakub Vágner. Za povodí David Komberec a kolegové, za OŽP Jindra Vízner, Iva Kupecká, Adéla Jiránková. Snad se nám to povedlo. 

nebuďte asociální, sdílejte ...Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
0

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *