Po třech letech zase na Sumatře

loskuták

loskuták

Před týdnem jsem se vrátil ze své, částečně pracovní, dovolené v Indonésii, přesněji ze Sumatry. Předesílal jsem už před odletem, že moje dovolená bude trochu zvláštní – že budu kamarádům z ISCP a Kukang Projektu pomáhat budovat a upravovat záchranné centrum v Sibolangitu- Bandar Baru, asi 60 km JV od Medanu. Také jsem říkal, že budu pomáhat s výzkumem loskutáků. To jsem ale nevěděl, že se stanu součástí něčeho, co během několika dní oběhlo celý svět a prý zprávy o znovunalezení loskutáka niaského zasáhly i Kutnou Horu 🙂

ostrov Simuele

ostrov Simuele

Tak tedy od začátku – po příletu a následně příjezdu do centra se dohodl scénář našeho pobytu. Odletěl jsem s Terezu Švejcarovou, diplomantkou z ČZU, na ostrov Simuele, západně od Sumatry. Už cesta 9místným letadlem byla zážitek. Hned druhý den jsme na vypůjčené motorce a za doprovodu úžasné dámy Leidy vyrazili na výzkum, přesněji na morfologické přeměřování loskutáků chovaných v klecích. Z osmi nalezených (najeli jsme 150 km) jsme jich s dovolením a za přihlížení majitelů šest přeměřili a čtyřem jsme odebrali krev na genetický výzkum. Protože jsem chtěl mít citlivé ruce při držení těchto poměrně velkých ptáků, odměnili mě pěknými klobanci a škrábanci na obou rukách. Ale zadařilo se a úkol jsme splnili nad očekávání rychle a dobře.

bambus je úžasný materiál

bambus je úžasný materiál

Další týden jsem strávil s kamarády Františkem (Kukang Projekt) a Tomášem (ISCP – sojkovci) v centru, kde jsme stavěli klece pro outloně, vyráběli karanténní klece a rozletové voliéry pro sojkovce. Samozřejmě jsem se vyřádil i na pozemku – vybudoval jsem jednoduchou pec a udírnu na vaření a uzení sumečků, Fandovi jsem vybavil bambusovou “ikea-soupravou” kuchyň, toaletu i zbytek pondoku (chaty).
Když jsme se dozvěděli, že Tomáš Ouhel a Tereza mezitím objevili na Niasu loskutáka niaského, přes 20 let považovaného za vyhynulého , rozhodli jsme se odletět

Fanda a Tomáš v rozletové kleci

Fanda a Tomáš v rozletové kleci

za nimi – a podpořit jejich “vědeckou práci”. Nakonec jsme ptáky společně nafotili, změřili, odebrali krev a Tomáš s Rudim dohodli přátelské fotbalové utkání. Pod známkou vzájemného respektu a ochrany loskutáka se čtyři družstva doslova topila ve vlastním potu, ale i v kalužích. Nakonec jsme jako “bule-team” vyhráli (gól jsem nedal, ač jsem se snažil a málem přišel o hřbet 🙂 ) Součástí pobytu na Niasu byl i denní trekk pralesem a také malá škola surfování (nenaučil jsem se nic, jen jsem si sedřel břicho a hrudník 🙂 ).

"vysazování"orchidejí na stromy pomocí pletiva

“vysazování”orchidejí na stromy pomocí pletiva

Po návratu do centra pokračovala práce na klecích, dodělal se strážní domek i karanténa pro sojkovce. S Tomášem jsem také vysadil alej durianů. Protože mi to nedalo, vyřádil jsem se právě v zahradničení – výsadba a výsev všeho, co se dalo a “vysazování” zachráněných orchidejí na okolní borovice. Snad se vše chytne a za pár let to bude krása. Pobyt jsme si několikrát zpříjemnili večerními návštěvami v termálních pramenech, v pralese nebo (což nebylo zrovna příjemné) návštěvou zvířecího trhu v Medanu. Nepřál bych nikomu vidět podmínky, v kterých jsou zvířata nabízena.

ze sousedního Sinabungu občas spadl poprašek vulkanického popelu

ze sousedního Sinabungu občas spadl poprašek vulkanického popelu

Návrat domů byl na jednu stranu už přáním, na druhou stranu se mi domů, z pohodového vegetování na kraji městečka, moc nechtělo. Až budou známy výsledky genetických rozborů a Tereza bude vědět víc, společně rádi uděláme v kutnohorské knihovně nějakou přednášku. Pro mne, ač jsem neviděl moc nového, to byla užitečná a krásně strávená aktivní dovolená s fajn lidmi.
Poznámka: Pokud byste chtěli být součástí těchto projektů a rádi byste strávili podobnou dovolenou, tak se ozvěte buď na můj email nebo na kontakt ISCP (Tomáše Bušinu a Františka Příbrského najdete na FB). Kluci budou vděční nejen za finanční pomoc, ale uvítají i pracovité a dobrodružství chtivé dobrovolníky přímo v centru. 

nebuďte asociální, sdílejte ...Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
0
Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazeno a jeho autorem je Martin Starý. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *