Ozvěny ekofilmu 2016 – program

Čtvrtek: (KNIHOVNA) 3.3.2016

17:00 Objevení Loskutáka Niaského – Tomáš Ouhel, Tereza Švejcarová (film,beseda)

Při výzkumu a determinaci druhů loskutáků byl v polovině roku 2015 ve volné přírodě, po více než dvaceti letech, objeven údajně vyhynulý loskuták niaský. Tento světově významný objev uskutečnili dva čeští přírodovědci, kteří přijedou do Kutné Hory popovídat nejen o unikátním objevu, ale i o složitosti terénní práce v tropickém pralese a o kulturních zvyklostech mentawaiských domorodců.

Pátek: (KINO) 4.3.2016
18:00 Silva Gabreta – Jak se rodí šumavský horský les (film)

Beseda i film ukazuje jiný pohled na obnovu smrkových lesů na Šumavě, než jak nám ho podávají politici a média. Pokud nezasahujeme do přirozeného vývoje lesa, příroda si umí vždy poradit sama. Jen jí musíme dát možnost k tomu, aby ukázala, co dovede.

18:30 Jiří Dolejší – Správa Národního parku Šumava (beseda)

19:00 Ropáci (film)

Autorský film Jana Svěráka z roku 1988. Fiktivní dokument o nálezu zvířete, které se přizpůsobilo znečištěnému prostředí severních Čech. Film je retrospektivní pohled na to, jak si mnozí představovali vývoj životního prostředí a současnou dobu. Strefili se?

19:20 Jan Svěrák – režisér (beseda)

20:00 Lekce Divokosti (film)

Je možné do současné kulturní krajiny vypustit kdysi vyhubené divoké koně nebo se jedná jen o kratochvilnou hru s geny? Za 5 000 let dostával kůň od člověka velmi těžké a někdy až brutální úkoly. Avšak úkol stát se znovu divokým je jeden z těch nejtěžších… Příběh vzácných exmoorských koní, kteří svůj nový domov našli v bývalém vojenském prostoru Milovice.

20:30 Dalibor Dostál – Česká krajina (beseda)
Sobota: (MALÁ SCÉNA TYLOVA DIVADLA) 5.3.2016

16:00 Orlosupi (film)

Mnohá zvířata už vymizela z evropské přírody. To samé se děje se zvířaty např. v tropických oblastech. Beseda a film přiblíží projekt znovu navracení majestátního dravého ptáka , kterého se podařilo v záchranných chovech množit, do evropských hor.

16:30 David Nejedlo – Ředitel ZOO Liberec (beseda)
17:00 Z popelnice do lednice (film)

Než se zelenina dostane z pole na váš talíř, nejméně polovina jí skončí na skládce. Film předkládá znepokojivá a alarmující fakta o našem vztahu k jídlu a zároveň hledá možnosti, jak tuto situaci zlepšit. Na příkladech “odpadkové potápečky” zachraňující vyhozené jídlo ze supermarketů, amerického antropologa, který založil komunitu lidí najímajících si farmáře k pěstování zeleniny, a řady dalších ukazuje možné cesty, jak plýtvání potravinami zastavit.
18:20 Cesta na nejbezpečnější místo Země (film)

Ve světě se dosud nashromáždilo vice než 350 000 tun vysoce radioaktivního atomového odpadu. Každým rokem přibývá dalších více než 10 000 tun. Je to ten nejnebezpečnější odpad, který byl kdy vyprodukován a na příští stovky tisíce let je nutné ho bezpečně uskladnit. Filmaři doprovází nukleárního fyzika Charlese McCombieho na jeho celosvětové průzkumné cestě “za nejbezpečnějším místem na Zemi”.

nebuďte asociální, sdílejte ...Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
0
Příspěvek byl publikován v rubrice Ozvěny Ekofilmu a jeho autorem je Jan Moravčík. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *