Celostátní akce “Ukliďme Česko” má i u nás již léta tradici

Za nádherného počasí v sobotu 6.4., jsme jako obvykle s naším spolkem obsadili několik stanovišť při vyhlášení akce Ukliďme Česko…

Tři “domácí” a jedna spřízněná pomocnice pročesali okraje Kuklíku, škarpy podél silnice až k odbočce cyklostezky na Gruntu a zbyl i čas projít po turistické stezce k rozcestníku u Bezhlavého Jána.

Další parta, tedy pouze ve dvou zúčastněných, sbírala v lesíku u Menhirů, okolí zatopeného lomu  “Linkovka”  a podél stezky mezi vinicí a okrajem Sukova. “Vytěžili” cca přes dva pytle (bohužel není fotodokumentace). Tom pak ještě zajel k Menhirům a prolezl část křoví podél silnice, kde v bývalých zahrádkách vylézají na povrch letité nánosy odpadu. Za poměrně krátký čas nasbíral cca pytel skla, pytel plastů a pytel komunálu. Bude tam jistě další odpad, ale kvůli neprostupnosti křoví je to na delší dobu.

Vzhledem k neobvykle malému množství všeho sesbíraného, což nezbývá než konečně lehce pochválit, jsme vše vlastními silami odvezli do sběrného dvora a uložili do patřičných nádob.

Další spříznění účastníci, Štěpán s  rodinou, uklízeli tradiční úsek, tedy škarpy od hlavního hřbitova na Kuklík a zpět až v neděli. Výsledek – cca 30 kg odpadu, a i tady byl markantní úbytek odpadu oproti loňsku. Snad se blýská na časy, kdy této akce nebude třeba…
O dalších skupinách akce (abychom si nekradli vzájemně odpad:-)) nás informovala Ing. Katka Hladíková z MÚ, která nám zároveň předala pytle na odpad a rukavice a zajistila i svoz nasbíraného těm, kteří to potřebovali, za což velice děkujeme. Byli to:
  • 6.4. – Philip Morris – úklid v okolí společnosti, lokalita Sedlec a okolí říčky Vrchlice
  • 6.4. – Sokol Kaňk – úklid na Kaňku, směrem na Libenice
  • 6.4. – Tomáš Morawsky s partou –  lesík u bývalých kasáren a cesty až ke “Švestičkám”
  • 12.4. – uklízí studenti SOŠ Řemesel – Seifertovy sady – okolí školy, Sukov a Menhiry
  • 12.4. – uklízí studenti SPŠ Kutná Hora – ulice Potoční od HZS přes Královskou procházku do Čížkovy skály, Sklenářův dolík směr Přítoky

Všem patří velký dík za nezištnou a mnohdy nepříjemnou práci, aby naše okolí vypadalo jak má, když se ostatní, bohužel, stále neumí chovat tak, aby odpad nezůstával v přírodě. Škoda jen, že mnoho lidí na různých sítích jeví o tyto akce zájem a nepřijde přiložit místo prstů k dílu celé ruce a s osobou.

nebuďte asociální, sdílejte ...Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
0

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *