Další lípa vysazena a to opět u kapličky

Po druhé nedělní výsadbě ovocných stromů ve Sklenářově dolíku, nám ve slunném odpoledni 6.11. zbylo ještě trochu času. Nebylo třeba dlouho rozmýšlet, jak ho užitečně využít.

Další z několika lip srdčitých, které jsme před časem zakoupili, volala po vysazení u kapličky, stejně jako její příbuzná, která dostala své místo u Svatého Vojtěcha. Na podnět Martina to tentokrát byla kaplička u obce Perštejnec, kde byla před několika lety pokácena suchá bříza rostoucí v její těsné blízkosti.

Vzhledem k tomu, že je kaplička, s jejím nejbližším okolím, včetně pole za ní, v soukromém vlastnictví, tak jsme domluvili výsadbu na vedlejší pozemek města Kutná Hora. Zemina na vybraném místě byla tak zhutněná, zřejmě dřívějším vjezdem na pole, že vykopat jámu zabralo nejméně dvojnásobek času, než je obvyklé. Také ji kvůli tomu bylo třeba udělat hlubší a širší, aby potom lípa nerostla jako v květináči.

Pak již následoval běžný postup, tedy smísit zeminu s kompostem, vysadit, zatlouci kůl, uvázat, nasadit chráničku, vytvořit závlahovou mísu a zalít. Snad se jí bude na místě dařit a jednou bude, jako její sestry, poskytovat stín k odpočinku a nektar včelkám i dalšímu hmyzu.

Moc děkuji za pomoc s výsadbou Zbyňkovi, kolegovi z neziskových organizací, konkrétně z KHnetu. Kromě pocitu z dobře vykonané práce jsme si jako vždy užili i nějakou tu legraci.

nebuďte asociální, sdílejte ...Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
0
Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Brigády a jeho autorem je Tomáš Klail. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *