Lípa u pramene Svatého Vojtěcha opět roste.

Během úklidu toho, co zbylo z mohutné staré lípy u kapličky s pramenem Svatého Vojtěcha, která padla při letní bouřce, několik lidí přišlo s myšlenkou na výsadbu nové lípy. S naším spolkem jsme se tehdy zavázali vodohospodářské společnosti Vrchlice-Maleč, která má lokalitu ve vlastnictví, že si vše okolo lípy vezmeme na starosti. Nyní můžeme spokojeně konstatovat: úkol splněn!

Děkujeme všem zúčastněným za spolupráci a pomoc při pořezání staré lípy a úklidem prostranství. Pro výsadbu nové lípy srdčité poblíž torza staré lípy jsme vhodně zvolili sváteční den pátek 28. 10. 2022. Velmi pečlivě jsme vybrali i konkrétní strom a konkrétní místo, a to i jinak než esteticky a zahradnicky, což je u nás již běžná praxe.

V hustém porostu pámelníku bylo potom třeba připravit alespoň minimální místo bez jeho kořenů, což nebyla úplně legrace, jak by se mohlo zdát. Poměrně kvalitní zeminu, která na místě je, jsme smísili s kompostem a strom byl po úpravě kořenového balu, vyjmutého z velkého květináče, zasazen do připravené jámy. Kůl, chránička proti poškození zvěří a úvazky, jsou pak samozřejmostí, stejně jako vydatná zálivka. Došlo i na drobnou úpravu koruny mladé lípy, ale její hlavní tvarování bude probíhat až průběžně podle růstu.

Věříme že se lípě bude na místě dařit stejně jako její předchůdkyni a bude za čas vytvářet stín k lákavému odpočinku u pramene a poskytovat nektar včelkám a dalšímu hmyzu.

Apropó, když už je řeč o včelách … v krásném slunném počasí jsme ještě zkontrolovali ty zachráněné z padlé lípy, i s kusem dutého kmene, a daří se jim dobře. Snad přečkají zimu a dojde i na úpravu jejich bydlení. Prosíme nerušte je.

Děkujeme.

nebuďte asociální, sdílejte ...Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
0
Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Brigády a jeho autorem je Tomáš Klail. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *