Ozvěny Ekofilmu 2017 jsou za námi

Máme za sebou už třetí ročník Ozvěn Ekofilmu., který se konal letos  31.3-1.4. Tento rok jsme se setkali dvakrát. Poprvé v pátek 31.3. v 16.00h. Festival jsme zahájili filmem “Amazonie”, kde v hlavní roli lovil ryby Jakub Vágner. Pozdější beseda se věnovala Papuy Nové Guinei, především ohrožení původních obyvatel a jejich kultury ze stran kolonizátorů a misionářů. Jakub je mimo jiné i velmi zcestovalý muž, takže nám vypověděl o všech zážitcích, i o tom, jak je tam příroda a lidé netknuti, ale jak my „civilizovaní“ si nevážíme jejich panenské čistoty. Pak  jsme se s dokumentem „Na sever od slunce“ ocitli s dvěma mladými Nory v zátoce, kde surfovali, ale i po celý rok žili a posbírali přes 3 tuny odpadu, které vyplavil oceán na pláž.

Pátek se nesl ve velmi milé atmosféře a přišlo zhruba 60 návštěvníků.
Sobota byla také nabita zajímavými dokumenty. Byl zde k vidění elektroautomobil, zájemci si mohli vyzkoušet i jízdu v něm. Dokument, „Kdo zabil elektromobil“ se nám snažil vysvětlit, proč ještě nejezdíme po celém světě elektromobilem. Po tomto dokumentu se nám věnoval pan Mgr. Jaromír Vegr, náčelník elektromobility v Čechách a velká kapacita v této problematice. Beseda s panem Mgr. Vegrem byla neskutečně zajímavá. Pozval nás na sraz elektromobilu v červenci do Prčic (8.7.2017), a pozval nás i na eTourEurope, která si pro svou zastávku v Čechách vybrala právě náměstí Kutné Hory (15.6.2017). A jízda pokračovala dokumentem z Estonska „Co se nenosí“. Nad tímto dokumentem se mohly zamyslet především ženy, jestli vážně potřebujeme tolik oblečení. Zajímalo vás někdy, kde se bere oblečení, co si kupujeme v obchodu? Jaké chemické reakce musí proběhnout, abychom měli džíny té nejtrendovější barvy? Na tyto otázky se nám snažila odpovědět módní návrhářka, která se vydala do Bangladéše, aby prozkoumala největší firmu, co šije třeba pro Zaru, H&M, nebo třeba Lindex. Po dokumentu se myslím všichni zamýšleli, co vážně chtějí nebo nechtějí  nosit.  Program pokračoval dále a teď bylo na programu „Velké losování“, ale jak už říkal moderátor, Sazka nebyl náš hlavní sponzor, takže se žádné losování šťastných deset nekonalo. Promítal se film o losech evropských a byl tu přítomný už tradiční a námi oblíbený host,  pan Dalibor Dostál. Pan Dostál se s námi věnoval problematice losů ve volné přírodě. Bylo to velmi zajímavé a poučné.
Myslím si, že letošní festival byl nabitý a zajímavý, jediným mínusem pro nás pořadatele bylo tak úžasné počasí, které přilákalo jenom skalní příznivce. Tímto článkem bychom vám chtěli poděkovat, že jste nám i potřetí věnovali čas. Poděkovat musíme i našim sponzorům, a to kinu Modrý Kříž, bez kterého bychom neměli prostory, kde jsme vás mohli na Ozvěny Ekofilmu přivítat, Foxconnu za finanční pomoc, městu Kutná Hora za krásné upomínkové předměty pro hosty. Poděkování si zaslouží také festival Ekofilm a Jeden svět, bez kterých bychom neměli ty správné filmy. Dále moderátorovi Martinu Kunáškovi za to, že nás celým festivalem vtipně a mile provázel, pořadatelům za jejich čas a chuť tento festival pořádat.

[KOMPLETNÍ FOTODOKUMENTACE]

nebuďte asociální, sdílejte ...Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
0
Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazeno a jeho autorem je Jan Moravčík. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *