Ovce z Kaňku jsme museli odvézt

Na jaře, kdy jsme dokončili další ročník kácení ve starém třešňovém sadu, jsme se sešli se zástupci státní správy a samosprávy města, včetně zástupce CHKO Blaník, Martinem Klaudysem. Martin zhodnotil a plně podpořil do současné doby probíhající práce. Na základě botanické výzkumu byla lokalita označena za učebnicový příklad péče o takto zanedbané lokality. Např. počet čistců německých se za čtyři roky zvýšil asi desetinásobně a populace se po ploše dále rozrůstá.

ohrožující arzenová plocha

ohrožující arzenová plocha

Náš projekt byl představen i na německém veletrhu ochrany přírody. Na základě těchto informací jsme dohodli i následující práce – vypracovat projekt, který bude ctít potřeby města, občanů i ochrany přírody. Projekt byl konzultován se všemi a vyvíjel se. Do této doby jsme měli část pozemků jen vypůjčenou se souhlasem na dočasné oplocení. Mezitím se ukázala možnost získat na stavbu pevného oplocení (toto prozatímní, forové nám stále někdo vyvracel a my jsme honili ovce po okolí) z Norských fondů. Tahle možnost nedopadla (detaily jsou politického charakteru a nebudeme je zde už rozebírat). Přesto jsme podali začátkem června žádost o pronájem dotčených pozemků, abychom mohli vše legislativně dotáhnout do konce a mohli i zažádat o granty. Naší chybou bylo, že jsme oplotili asi o 1/3 víc plochy, než jsme měli dohodnuté a kvůli ušetření za nákup pletiva jsme přehradili jednu z pěšin.
To se také stalo osudné pro celý projekt. Před pár týdny, aniž by někdo na naší červnovou žádost odpověděl, jsme se dozvěděli, že byla na Kaňku dvě místní šetření (bez přítomnosti naší a CHKO). Závěr Rady města zněl – vše okamžitě odstranit, odvézt a narušenou haldu (20 m čtverečních) převrstvit. Aby se prý nerozšiřoval arzen.

ovce se s vámi loučí - snad jen dočasně

ovce se s vámi loučí – snad jen dočasně

V současné době je tedy Kaňk prázdný, ploty se začaly odstraňovat a halda čeká na rozhrnutí zeminy. Dohodli jsme se, že je potřeba okamžitě řešit (třeba s někým jiným) kontinuálné péči o celou plochu, protože jinak může město za 3 roky čistit znovu celý sad. Jako správný hospodář by tohle už nemělo dopustit, lokalita je už teď sledována ochranáři. Je přislíbeno, že se vypracuje podrobnější plán péče, s upravenými oplůtky atd.  Sám jsem zvědavý, jak to dopadne, protože každý jen kritizuje a poučuje, jak by to mělo být – ale ruku k dílu nepřiloží a peníze taky nikdo z nás netiskne.
Budeme vás informovat o dalším průběhu prací a jednání

nebuďte asociální, sdílejte ...Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
0

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *