Brigády na Kaňku se vydařily

Minulou sobotu, stejně jako tuto sobotu, se sešla v třešňovém sadu parta lidí, se kterými jsme vyčistili zhruba dalších 500 m2 zarostlé plochy. Minulou sobotu se spíše vyřezávalo, tuto sobotu jsme naopak všechny vyřezané keře snosili na hromady a část z nich jsme spálili. Přijeli nám pomoct i dva pracanti z Přítok, kteří neunavně celé dopoledne křovinořezy kosili obrostlé svídové pruty, narostlé přes rok. Sad se postupně dostává do stavu, v jakém byl před 25 lety. Dnes se dá projít sadem sotva po vyšlapaných pěšinách. Zbývá však ještě několik let mořit a ničit obrosty zejména ptačího zobu a svídy, které vydrží vyrážet z kořenů i několik let. Proto je nutné vždy na jaře pruty pokosit a přes léto je přepásat ovcemi. Tím se kořeny vysílí (nemá je co vyživovat, když se nadzemní část stále redukuje), až zahynou. Pak by se měl do podrostu vrátit zase trávník se stepními druhy bylin .
Letos bychom chtěli dokončit plochu zhruba do úrovně bývalé skautské klubovny. Čekají nás ještě asi 4 brigády. Příští rok bychom chtěli horní část dočistit a začít pracovat snad na ploše sadu směrem k zástavbě.
Za obě pracovní soboty děkuju rodině Novákových, Andree Matůšové, Davidovi Hynkovi, klukům Svobodovým, Honzovi Moravčíkovi, klukům Trávníčkovým a chlapům z Přítok a Matějovi Keblovskému. Přijeli pomoct i Buřičovi z Libenic.

nebuďte asociální, sdílejte ...Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
0

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *