Geologická expozice se zase opozdí

Vjíždět s Liazkou na golfové hřiště je divný pocit :-)

Vjíždět s nákladním autem na golfové hřiště je divný pocit 🙂

Před více než rokem jsme zde uveřejnili první informace o tom, že chceme vybudovat geologickou expozici v Čížkově skále. Tehdy se celý projekt zasekl. Čekali jsme na možné finanční prostředky a především na spolupráci s odborníky. Pan Heřmánek, který měl za Silnice Čáslav a. s. celý projekt ohlídat, měl bohužel během roku několik infarktů a nakonec všechny koordinační práce musím zajistit s pracovníky SČ sám. Na jaře jsme se pokoušeli získat grant z Ministerstva ŽP, ale bohužel se nepoštěstilo. Celou akci si vzala po finanční stránce na starosti firma Silnice Čáslav, protože jinak bychom asi celý projekt nebyli schopni dotáhnout do konce.
Přes všechny problémy svážení kamenů pokračuje, pomalu, ale jistě. Včera jsme svezli dalších sedm vzorků z lokalit mezi Kutnou Horou a Miskovicemi. Jeden z kamenů, eklogit, jsme si po vyjednání s majiteli golfového hřiště odvezli i odtamtud. Celkově je už v Markovicích svezeno kolem 35 kusů hornin z celého okresu. Zbývá nám ještě asi 6 lokalit na Kolínsku a Kutnohorsku a pak svézt vzorky kamenů přímo z lomů v Libodřicích, Vlastějovicích, Zdechovicích atd. To bychom chtěli mít vše hotové do konce podzimu. V zimě  by měly být kameny vyčištěny, seříznuty a vyleštěny. My s Veronikou Štědrou připravíme mezitím doprovodné texty atd. Slibů už zde bylo kolem geoexpozice moc, ale na příští turistickou sezonu už snad bude v lomu umístěno kolem 50 vzorků hornin. Omlouváme se všem, ale ne všechno lze zvládnout a ovlivnit….

nebuďte asociální, sdílejte ...Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
0
Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Geologie a jeho autorem je Martin Starý. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *