Začali jsme s bagrováním rybníčků

bahenní koupel

bahenní koupel

Začátkem července jsme vás informovali o tom, že jsme získali grant od Nadace Partnerství “Nestlé pro vodu v krajině. Museli jsme počkat, až se nejen umoudří počasí, ale až se zkoordinují zainteresované firmy, které budou práce púrovádět. Tento týden se nám podařilo vybagrovat rybníček nad Sklenářovým dolíkem. Ten jsme se  pokoušeli čistit už před pár lety, dokonce je u něj i lavička a tabule naučné stezky. Při posledním silném větru se do rybníčku vyvrátila mohutná vrba, kterou bylo nutné rozřezat a vytahat ven.

vrchní vrstva kvalitní zeminy

vrchní vrstva kvalitní zeminy

Pak přišel na řadu bagr. Bagrista ze Stavonelu se nebojácně ráno “vrhnul” s bagrem do měkkého bahýnka na dně. Nejdřív jsme si mysleli, že se s bagrem už nevyhrabe. Nakonec díky jeho zkušenostem a umění vše zvládl. Postupně odhrabával a přendával bahnitou vrchní vrstvu zeminy, až se dostal na původní jílovité a tvrdé dno. Dohodli jsme se, že budeme z opatrnosti nechávat mělčí místa kolem zbylých vrb, aby se nepoškodily kořeny, zarostlé po desítkách let do mladších nánosů. Vybagrovalo se nakonec zhruba 80% plochy rybníčku o

už jen dočistit a je hotovo

už jen dočistit a je hotovo

asi 50 až 80cm. Vypadá to dokonce, že jsme uvolnili slabý pramen v zadní části rybníčku, na který si pamatují už jen ti starší. Během týdne bude odvezena veškerá zemina, která je teď na břehu na poli. První velký déšť ukáže, jak se dílo povedlo a zda se voda v rybníčku udrží. V září chystáme brigádu se studenty gymnázia J. Ortena, při které bychom chtěli celé okolí rybníčku upravit, posekat kopřivy a vyčistit zbytek černé skládky. Teď nás čeká během druhé polovinysrpna rybníček na dolním Žižkově.

nebuďte asociální, sdílejte ...Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
0

1 komentář u „Začali jsme s bagrováním rybníčků

  1. Pingback: Krátká zprávička - Denemark - občanské sdruženíDenemark – občanské sdružení

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *