Bubnování u menhirů

Poslední dubnový den roku 2012 byl vztyčen v kruhu menších kamenů nad Kutnou Horou velký šestitunový menhir. V ten den bylo kolem kamenného kruhu několik stovek zvědavých návštěvníků, kteří slavili tradiční pálení čarodějnic. Tím započala tradice pořádání kulturně společenských, ale i soukromých akcí, natáčení filmů nebo videoklipů, či jen procházek na  tohle místo s krásným výhledem na Kutnou Horu.
Minulý rok na keltský svátek ohně – Litha, který připadá na letní slunovrat 21. června, proběhl koncert. Zahrál tam P. Nos, skupina Lisopea nebo F. Pokorný a sešlo se tam bezmála 200 diváků. V tradici chceme pokračovat i letos, tentokrát v jiném duchu. Při stavbě menhirů v okolí našeho města jsme se seznámili s Ladislavem Kročákem, kterému přátelé říkají Sam. Sam s manželkou vyrábí nejen různé indiánské ozdoby, oděvy, ale především šamanské bubny (www.mato.cz).. Na podzim jsme se dohodli, že uspořádáme na Lithu (21. června) bubenický koncert. Bude to ale trochu jiný koncert, než jste zvyklí. Sam slíbil přivézt 50 šamanských bubnů a bubínků, na které naučí bubnovat všechny ty, kteří se to budou chtít naučit. Společně, po krátké výuce, zkusíme rozdunět v rytmu okolí kamenného kruhu. Před samotným bubnováním je připraveno krátké vystoupení kutnohorských šermířů, spojené s přednáškou i praktickou zkouškou zbraní. Až se setmí, připravili si pro vás ohňovou show kutnohorští umělci, kteří vystupují s otevřeným ohněm. Pokud bude pak čas a chuť, budete si moci zahrát u ohně nejen na bubny, ale i na donesené nástroje. Další možnou „zábavou“ pak může být povídání se Samem o severoamerických indiánech, u kterých se naučil vyrábět schnu výrobky nebo i s pány Bartlem a Benešem. Ti vám zase poví vše o menhirech, jejich významu a historii. Vše vyplyne až z toho, kolik vás přijde i jaká bude zábava.
Celá akce začne cca v 17 hod, šermíři se budou bít zhruba v 17:30 hod, bubnování samotné začne v 18:30 hod, ohňovou show budete moci vidět až se setmí.
Občerstvení v podobě pečeného prasete je zajištěno, k pití bude možnost si koupit kutnohorské pivo i nealkoholické nápoje, ale zajisté si budete moci opéct na jednom z několika ohňů třeba buřtíky či chleba. Jediné, co nebude zajištěno, je posezení. Přineste si s sebou prosím deky, polštáře, židličky atd.  Parkování bude možné ve vyhrazeném prostoru. Kdo by měl zájem o nějaké Samovy výrobky z jeho webových stránek, napište mu, rád vám je přiveze.

nebuďte asociální, sdílejte ...Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
0
Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, menhiry a jeho autorem je Martin Starý. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.