Návštěva kutnohorského podzemí

profil chodby

profil chodby

nalezené kosti

nalezené kosti

V neděli jsem na pozvání členů sdružení Barbora navštívil důl, který čistí a odkrývají v údolí Bylanky. Dali mu název Blátivka a věděli asi proč 🙂 Důl byl několik set let zavalený bahnem, struskou a vodou, takže kluci jsou po mnoha staletích dalšími lidmi, kteř™í procházejí (prolézají) chodbami. Byl jsem s Petrem Zemanem pod zemí asi hodinu a teď se s vámi podělím o zážitky a dojmy. Pokud by vás zajímalo něco víc nebo byste chtěli klukům pomoci v odkrývání kutnohorského podzemí, ozvěte se jim. Jistě budou rádi za každý pár rukou.

hliněný podstavec na kahan

hliněný podstavec na kahan

Tak tedy – nejdř™íve jsem vyfasoval helmu se svítilnou a holínky. Po 20 m jsem už musel “na kachnu”, jak ř™íkal Petr. Ten pak už lezl po čtyř™ech, já poř™ád “kachnil” (př™ece jen mám asi o 10 cm míň – aspoň někdy je to výhoda). Dostali jsme se pak do většího profilu chodeb, kde mi Petr ukazoval místa zkušebních štolek, různá napojení šachtami na povrch, zatopené spodní patro, které čeká na vyčerpání a průzkum. Občas ze stropu tekla voda, která na podlaze dělala z několik set let starého bahna krásnou kaši, ve které jsme se brodili.

tam kdysi bývala př™íčka

tam kdysi bývala př™íčka

Došli jsme k dalším dvěma členům sdružení Barbora, kteř™í důlní vodou a pomocí čerpadel vymývali bahno z profilu chodeb. Dostali jsme se pak až do zadní části dolu, která byla nad zatopenými chodbami. A tam to začalo! Místy př™ekrásná výzdoba z brček, sintrové povlaky stěn, ale hlavně zajímavé pozůstatky po stř™edověkých hornících a jejich práci. Petr mi ř™íkal, že našli neporušený džbánek, který př™edali do muzea, ale také plno kusů staré výdř™evy, kosti domácích zvíř™at (házené do dolů svislými šachtami, které sloužily jako mrchoviště nebo černá skládka dř™ívější doby).

vozíček na vyvážení hluřiny

vozíček na vyvážení hlušiny

Největší zážitek však bylo, když mi kluci ukázali dva hliněné “podstavečky” pro kahany, př™ilepené na stěně chodby. Ještě na nich byly otisky prstů. A př™ece tam jsou př™ilepené už možná 400, 500 let. Zvlářtní a neopakovatelný pocit! O kus dál mi Petr ukazoval horizontální linii na stěně chodby. Vznikla díky usazování sintru na dělící př™epážce – ta rozdělovala horizontálně, podélně, celou délku chodby –  dolní částí byl veden čerstvý vzduch k čelní stěně chodby, která byla zahř™ívána ohněm. Kouř™ pak unikal horní horizontální částí př™epažené chodby ven z dolu.

sintrová výzdoba

sintrová výzdoba

Rozžhavená čelba byla pak vodou schlazena a rozpukala se. To usnadňovalo horníkům těžbu rudy. Sintr se tedy usadil na dělících prknech a trámcích, které časem vyhnily a odpadly. Zůstala jen sintrová usazenina dokazující, kde tato př™íčka kdysi byla.  Nakonec mi Petr ukázal malý vozík na 2 až 3 kyblíky materiálu. Tím vozíčkem na kolejničkách, který si vyrobili, vytahali pomocí lan více než 10 kubických metrů hlušiny a strusky. V př™íštích měsících se chtějí př™esunout do druhé části “Blátivky” a pokusit se prokopat až do Grejfského pásma.

krasová výzdoba

krasová výzdoba

Už takhle jsme prý byli asi 40 m hluboko a dostali jsme se až pod ulici Na výsluní, kousek od nemocnice. Kluci – klobouk dolů! Musela to být a ještě to bude dř™ina. Ale máte můj obdiv a jsem rád, že nás pošuků je v Kutné Hoř™e víc 🙂 Kluci hledají spř™ízněné duše i silné ruce, které by pomohly v dalších odkryvech starých štol. Kontakt na kluky je o.s.Barbora.kh@seznam.cz

nebuďte asociální, sdílejte ...Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
0

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *