Úpravy v lese Na Rovinách

Před více než rokem se náš spolek začal zajímat a starat o les Na Rovinách. Kutnohoráky a především turisty je to velice opomíjené místo, kam chodí lidé spíše běhat, na procházky se psem nebo zde tráví v podvečer čas mládež, která zanechává po sobě mnohdy plno odpadků. tohle krásné místo, s výhledem na nejatraktivnější část kutnohorského panoramatu, by si však zasloužilo mnohem víc.
Proto jsme se před rokem rozhodli vyčistit několik průhledů na nejznámější kutnohorské památky a také jsme zpracovali návrh na drobnější úpravy kolem Královské procházky. Jednou z nich bylo např. umístění zábradlí podél pěšiny, vedoucí po hraně 20 m vysoké skály a rozšíření této pěšiny např. pro kočárky. U současných schodů, kde je umístěno jedno z posezení, mělo vzniknout několik samostatných terásek, na kterých by bylo umístěno ještě několik laviček s výhledem na panorama. Největší změnou, kterou jsme plánovali, bylo vybudováno pozvolného chodníčku podél svahu, od nástupu na Královskou procházku až nad zmiňované schody. Tato přirozeně působící pěšina měla sloužit především maminkám s kočárky,cyklistům nebo starším lidem – aby se mohli pohodlně dostat do horních partií lesa, z Královské procházky, a nemuseli používat strmé a už nebezpečné schody, které jsou jedinou přístupovou cestou. Na tento projekt jsme před rokem žádali u TPCA. Bohužel jsme neuspěli. Proto jsme se rozhodli nápad, projekt, poskytnou Městským lesům a rybníkům, kteří celý les spravují. Bylo totiž možné zažádat o 100% dotaci ze SZIF na lesoparky a jejich zpřístupnění, zatraktivnění. Podobně jako tomu bylo u Kaňku. Do projektu, který může být v objemu až 2 miliony Kč, byla přidána celková rekonstrukce schodů za Novými mlýny, obnova přístupové cesty, zpevnění 2 hlavních cest v lese, umístění několika interaktivních tabulí. Vše bylo připraveno, zařízeno, vyjadřovačky zajištěné, změny pozemků provedeny – bohužel kvůli jednomu nedodanému papíru se to v létě nepovedlo. V dubnu má být vyhlášen další, stejný dotační titul, tak doufejme, že se ho Městské lesy a rybníky zhostí znovu a dotace dostanou. Myslíme si, že by to ocenila většina z nás.
Pavel Novák měl k dalším úpravám Na Rovinách ještě několik nápadů, které by se daly zrealizovat možná v dalších etapách těchto dotačních titulů nebo z nějakých jiných, podobných zdrojů. Asi mnoho lidí neví, že v této lokalitě naproti historickému jádru města stávaly dvě vesnice – Roveň a Pněvice. Každá měla svůj kostel – sv. Petra a Pavla, který připomíná stejnojmenná kaplička, kterou jsme opravili a pak kostel sv. Václava – dávno zapomenutý. Pavel měl nápade, že bychom pomoci virgulí našli základy (už máme vykolíkováno) a třeba bílým bohdanečských vápencem, palisádou z kmenů nebo živým plotem bychom zvýraznili obvody těchto starých, dávno zapomenutých a zbořených kostelů. Snad na to čas, finance a chuť bude…
Co jsme zrealizovali ale během ledna bylo vyčištění asi 50 m skalní stěny mezi schody a reliéfem J. Vrchlického. Po desetiletí zarostlá stěna se najednou vyloupla ven a bude krásně vidět i od jezuitské koleje. Možná by stálo jí nasvítit podobně jako reliéf.
Strávili jsme čištěním čtyři odpoledne, kdy Pavel a Jirka viseli na lanech a strhávali náletové stromky a hlavně břečťan s vrstvou zeminy z celé skály. My jsme první den tahali těžké kmínky břečťanu až ke garážím, do dohodnutého kontejneru. Byla to práce namáhavá, a tak jsme se nakonec s vlastníkem i správcem domluvili na tom, že strhaný materiál můžeme na místě spálit. Povedlo se a za přispění mnoha lidí na dvou brigádách nám to trvalo dvě odpoledne. Výsledek je ale úžasný a mnozí kolemjdoucí zírají na to, že se nad nimi tyčí nějaké skály 🙂 Jsou teď vidět i z opačného břehu, od promenády podél jezuitské koleje.
Pozn.: Na kraji skalní stěny je vytesaný výklenek, kde asi do 60. let 20. století stávala soška sv.Barbory (než jí někdo ukradl). Ještě předtím prý stávala na podstavci, naproti ústí Bylanky do Vrchlice. Třeba se tam někdy vrátí 🙂

nebuďte asociální, sdílejte ...Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
0

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *