Práce na Kaňku a houbové tajemství

Před…..

V pátek ráno jsem čekal, že bude všude nasněženo. Bílo nebylo 🙂 Tak jsem vyrazil nejdřív k břehulím (bohužel letos ještě žádná nezahnízdila), vysekat porost vojtěšky, aby na jaře nebyl na ploše pod stěnou hned vysoký koberec zelené masy. Uvidíme, jak příští rok lokalita bude fungovat. Pak jsem se přesunul k bývalé skautské klubovně, k NPP Kaňk, kde máme oplocené části třešňového sadu na pastvu ovcí a koz.

….po zásahu

Minulý rok jsme na části pozemku vyřezali rozsáhlé porosty svídy krvavé. Ta od jara vyhnala tisíce červených prutů, letorostů. Ovce z nich přes léto ožraly jen listy. Bylo nutné tyto letorosty celé posekat, aby se rostlina vysílala a do 2 let snad i zahynula. Pak by měl být na ploše znovu stepní trávník. Pokud máte zájem, dojděte si pruty nasbírat. Před Vánocemi jsou perfektní věcí na dekorace,

asi 4cm houbička v podrostu svídy a šípku

pletení věnečků atd. Vřele doporučuju. Dostane se na všechny 🙂 Celé dopoledne u útesů vrčel křovinořez. Stihl jsem posekat i zbytky svídy a hlohů, šípku na opačné straně pozemků, kde bude již 100% požadovaný stav. Zbývá jen klacky stahat na hromadu a spálit. A proč houbové tajemství? Pod břehulí stěnou na jílu jsem našel stovky malých plodniček plochých hub (destice,

Mám i detail, rád na determinaci zašlu.

ohňovec?) v průměru max.  2cm, vždy v kruhových skupinách. Mezi svídami na pastvině pak několik malých žlutých houbiček. Obojí na obrázku – nevíte o co se jedná? Prý se v cihelnách, pískovnách po takovém zásahu objevují občas chráněné druhy mechů, lišejníků a hub. Co kdyby….Poraďte.
Na závěr bych znovu rád vyzval ty, kdo mají zájem nejen pomoct, ale nařezzat si i nějaké palivové dřevo – ozvěte se nám. Budeme rádi. Navzájem si pomůžeme.

nebuďte asociální, sdílejte ...Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
0

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *