Už jsme začali s realizací projektů

kácení keřů probíhalo ještě za pořádné sněhové kalamity

kácení keřů probíhalo ještě za pořádné sněhové kalamity

Během ledna a února jsem začal s realizací projektů na obnovu břehulích hnízdišť (stěn) v bývalé cihelně v Sedlci a budování tůní v údolí Vrchlice. V současné době doděláváme poslední úpravy v žádostech do programu péče o rajinu od AOPK a do grantového programu Pro přírodu od Nadace Partnerství a v březnu je podáme. Uvidíme, zda se povede získat finanční prostředky. Jedna ze žádostí do Nadace Partnerství se bude týkat i grantu na pokračování průzkumu v údolí Vrchlice.
Ať už získáme nebo nezískáme finance, chtěli bychom alespoň tůně v údolí v průběhu roku vybudovat. Oběma akcím však předcházelo vykácení křovin a náletových stromů. V lokalitě bývalé cihelny v Sedlci se jednalo o několik keřových skupin topolů, jednu vzrostlou hlošinu úzkolistou a hlavně o hlohy. Z těch bude vytvořen pichlavý val nad hnízdní stěnou, aby byly ochráněny břehule, ale i návštěvníci proti úrazu pádem. V údolí Vrchlice se na podzim vyčistil prostor u Cimburku, u bývalého náhonu.

spodní partie lomu jsou čisté

spodní partie lomu jsou čisté

V lednu jsem pak vyčistil spodní partie lomu u Vrbového mlýnu. Zároveň jsem vyřezal i nálet z lomové stěny – aby byla vidět vrstevnatá struktura horniny. Zbylé větve bude možné spálit při čarodejnicích nebo během léta při opékání buřtů. Lom u Vrbova mlýnu chceme také celý vyčistit od odpadků, které zvrchu hází zahrádkáři ze zahrádkářské kolonie. Nejen že se na svahu dají najít vyhozené kosatce, shnilá jablka a tráva, ale je zde i plno komunálního odpadu. Situaci by však se zahrádkáři měl řešit Městský úřad. Stejně tak i zabezpečení lomové stěny, jak bylo přislíbeno. aby se nestal další úraz jak v loňském roce.

nebuďte asociální, sdílejte ...Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
0

1 komentář u „Už jsme začali s realizací projektů

  1. Pingback: Projekt „Obnova břehulích hnízdišť“ je u konce | Denemark – občanské sdružení

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *