Velice vzácná návštěva aneb výreček malý po 117 letech opět na Kutnohorsku.

Od Michala Kavky: Výreček malý (Otus scops) se v České republice objevuje velmi vzácně. Většina pozorování pochází z jižní Moravy, kde bylo několikrát doloženo i hnízdění. V Čechách byl za posledních cca 20 let zastižen pouze třikrát (na Plzeňsku, Příbramsku a Českobudějovicku). Je velikosti drozda a patří mezi naše nejmenší sovy a jako jediný druh je tažný. Obvykle se vyskytuje v otevřené krajině – v lesostepích, starých sadech, stromořadích, apod. Za soumraku a v noci se ozývá monotónním hlasem znějícím jako ,,ťú,, (poslechnout si jej můžete na  http://www.prirodainfo.cz/domains/prirodainfo.cz/zvuky.php?cislo=218.00). Živí se převážně hmyzem.
Z okresu Kutná Hora znám jeden historický výskyt – v roce 1899 byl jeden výreček střelen u Žehušic. Trvalo douhých 117 let než byl v našem regionu opět zastižen. Dne 23.5. jsem volajícího samce zjistil ve stromořadí lemující potok Vrchlici podél Potoční ulice. V následujcích dnech jsem výrečka pravidelně kontroloval, zda si náhodou nepřipíská samici, což by se ale takto mimo areál obvyklého výskytu rovnalo malému zázraku. Hlas od takového malého tvora byl překvapivě hlasitý a jeho volání jsem poslouchal z okna bytu vzdáleného zhruba kilometr od výrečka. Během jednoho z večerů byl za pomocí přehrávky teritoriálního hlasu a nárazové sítě odchycen a okroužkován. Poslední zjištění výrečka je ze dne 30.5.

nebuďte asociální, sdílejte ...Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
0

1 komentář u „Velice vzácná návštěva aneb výreček malý po 117 letech opět na Kutnohorsku.

  1. V roce 2020 jsem fotografoval 5 mláďat výrečka malého v okrese Nový Jičín. Je to opravdu kouzelná sovička. Doufám, že tam bude hnízdit i letos.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *