Pálení čarodějnic, letos ve znamení pěkného počasí

Od Tomáše Klaila: Tradiční zapalování ohňů, neboli „pálení čarodějnic“, připadlo letošní rok na asi  nejlepší den, jaký jsme si mohli přát, a to na sobotu.  Počasí k tomu slibovalo
polojasnou oblohu, žádný déšť, tak co si více přát. Jak jsme vás již informovali, nebylo na příDSC_2670pravu programu z důvodu návštěvy p. Kozáka a jeho kolegů moc času, zato poprvé po mnoha a mnoha letech, se povedlo
oživit tradici majálesů, ve spolupráci s Průvodcovskou službou, což je další krok k tomu, aby naše město žilo.

V dopoledních hodinách jsme museli rozdělit síly tak, že několik z nás se věnovalo již zmíněné návštěvě a já s Honzou Moravčíkem a brzy ráno i  Martin, který po té musel nastoupit službu oddávajícího,   jsme začali chystat vše potřebné na večer. A DSC_2690nebylo toho málo.  Přivézt množství špalků na sezení a odkládání věcí u ohniště, k němu  nařezat a složit jeden a půl vozíku dřeva na opékání a v neposlední řadě přivézt a postavit WC.    Po obědě jsme i my na chvíli pozdravili onu vzácnou návštěvu, jejíž část pak odjela k domovu a druhá ovšem přijala pozvání k ohni po té, co si ještě prohlédne město a některá vybraná místa v blízkém okolí.   Někteří z nás zavítali na majáles, který se konal ve Vlašském dvoře, a já se vypravil nachystat zbývající k menhirům.  Když jsem připravoval klacky na DSC_2711opékání vuřtů, trochu jsem se „rozvášnil“ a pak si myslel, že je ten počet hodně přehnaný, ale jak se ukázalo, stačily jen tak tak. Na místě bylo okolo 15:30  nejen pár prvních návštěvníků, ale samozřejmě stánek s občerstvením, kde se již opékaly kýty.  Za necelou hodinu poté lidí o dost přibylo, a protože se nemohli dočkat opékání, zapálili jsme oheň, u kterého pak bylo několik hodin v kuse doslova obležení. Klacky a „opékáky“, které si mnozí donesli s sebou, šly z ruky do ruky, no doslova opékací koncert a dokonce se povedlo oproti jiným rokům to, že si na přikládání zavedli lidé samoobsluhu. Tak nám ubyla jedna časově náročná činnost.

DSC_2716O zábavu pro děti bylo také postaráno. Několik „čarodějnic“ zlákalo děti, ale i jejich rodiče, k různým  soutěžím a malování na obličej. Velký úspěch měli také létající balonky na  propagaci domů, které v  přilehlé třešňovce, staví společnost  U.T.C. Properties, majitel pozemku, kde stojí menhiry. Tímto děkujeme za spolupráci. Lidí stále přibývalo a když pak dorazil ještě zmiňovaný průvod z Vlašského dvora, vytvořila se u stánku fronta jak „za minulého DSC_2719režimu“ a výčepní zařízení s nízkou kapacitou prostě nestíhalo. Doufáme, že to byl jediný nedostatek v organizaci a omlouváme se za takové čekání.  Krátce po dvacáté hodině nastal čas na zlatý hřeb večera, tedy zapálení dosti mohutné hromady klestí, která se kupila průběžně po celý rok a s jejíž výrobou nám pomohly Technické služby a i Vinné sklepy Kutná Hora, za což jim též patří díky.  Návštěvníci se pak ještě bavili (celkem odhadujeme jejich počet nejméně na tři sta ), až do brzkých ranních hodin.

DSC_2740V neděli dopoledne bylo pochopitelně třeba opět vše uvést do původního stavu, což nám také dalo řádně zabrat.  Máme ale z této akce dobrý pocit i přes to, že nám nikdo sponzorsky na její zajištění nedal žádné prostředky, dobrovolné vstupné jsme také vybírat nechtěli a vše tak bylo postaveno jen na  naši režii  a práci dobrovolníků. Všem moc za pomoc děkujeme.

Další akcí u menhirů bude bubnování, které bude 18.6. Letos tedy bude akce věnována spíše jiným nástrojům (didgeridoo a hang), ale bubny určitě vezměte s sebou také. Více se dozvíte během pár dnů.

[Kompletní fotodokumentace zde]

nebuďte asociální, sdílejte ...Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
0
Příspěvek byl publikován v rubrice Čarodejnice a jeho autorem je Jan Moravčík. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *