Zeměloď se chystá vyplout

Zeměnka v Sázavě

Zeměnka v Sázavě

Před několika měsíci jsme vás informovali o tom, že chceme v Kutné Hoře postavit zeměloď podle vzoru M. Reynoldse. Zatím stojí v České republice jen pár těchto alternativních a energeticky soběstačných staveb. My jsme se inspirovali a vše konzultovali se staviteli “Zeměnky” v Sázavě. K celému projektu nás přivedl pan Jaroslav Dušek, který je velkým propagátorem podobných staveb. Uvažovali jsme už dlouho o této zvláštní stavbě, ale neměli jsme žádného partnera, který by nám poradil. 

Pozemek jsme měli už na jaře vybraný, zbývalo pouze sehnat veškerá povolení a především podepsat nájemní smlouvu. Ta byla celkem oříšek 🙁 Trvalo nám půl roku, než se vše povedlo doladit – máme smlouvu zatím na 15 let. Teď už můžeme prozradit místo – jedná se o loukou pod Gymnáziem Jiřího Ortena, ulice Zelená hora. Vlastník chtěl pozemek oplotit a zlikvidovat pěšinu. Dohodli jsme se, že pěšinu povedeme pod skalní stěnou po městských pozemcích, aby byl zachován přístup do lesa. Na pozemku bude mimo zemělodi i ekologická zahrada, zázemí pro workshopy, letní tábory atd. Chceme tam chovat i několik malých domácích zvířat (miniovce, slepice). Partnery projektu se stalo už 5 vzdělávacích a volnočasových organizací.
Samotná zeměloď bude výjimečná tím, že bude dvoupatrová (první svého typu v Evropě) a chceme použít i další prvky jako první, např. v obrovské pneumatice na stojáka bude velké barevné okno z lahví. My jsme tento týden získali nejen územní souhlas od Stavebního úřadu, ale díky několika dárcům (především Koktejl baru, restautraci U Havíře, Dačický, U dobrého draka a v Ruthardce) jsme získali během 2 dnů už 1000 lahví. Máme domluvené pneumatiky od pana Holoubka a Dobiáše, další dárci se ozývají. V příštím týdnu bychom chtěli začít už s kopáním základové plošiny do svahu. Pak bude položena izolační vrstva a začneme se stavbou.
Pokud se chcete dozvědět o zemělodích víc, domluvte si prohlídku na “Zeměnce” nebo nám přijďte pomoct. V nejbližší době začneme  pořádat brigády, kdy budeme pneumatiky plnit hlínou a na tuhle práci bude potřeba plno pomocníků, především mužských. Pokud máte zájem pomoci, pište prosím na denemark@googlegroups.com. Určitě se domluvíme. Děkujeme, držte nám palce a také se přijďte nejen podívat.

nebuďte asociální, sdílejte ...Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
0

1 komentář u „Zeměloď se chystá vyplout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *