Chmeliště máme hotové

V sobotu nám vyšlo perfektní počasí na to, abychom mohli dokončit práce na Chmelišti. V pátek, den předtím, tam byl bagr, který v okolí minule navršené hromady vyhrabal 6 mělkých tůní. Ty budou sloužit žábám a také dalším živočichům jako místo pro množení (rychle ohřátá mělká voda na jaře) a možná se zde usídlí i masožravá bublinatka. Nad vyčištěnou plochou vznikla i jakási zemljanka, která bude sloužit v budoucnu jako pozorovatelna pro ornitology a pro fotografy. Ještě nám zbývá vybudovat střechu a vyýztuže této pozorovatelny, což bychom chtěli do jara stihnout. Tentokrát se nás sešlo mnohem víc a především vrčely na Chmelišti chvilkami i čtyři pily a křovinořez a púráce šla od ruky rychlým tempem.
Z minula jsme dokončili stahování pokácených křovin v okolí dvou největších jezírek a přesunuli jsme se dál. I u malých, rákosem zarostlých jezírek, jsme vyřezávali množství náletových olší, vrb, osik a bříz. Našli jsme ještě několik PET lahví, sklenic od návnady a pneumatiku s diskem. I ty jsme odvezli. Na ploše jsme nakupili několik dalších větších či menších hromad, které jak budou postupně tlít, budou sloužit jako úkryt pro větší i menší zvířata. Po zetlení bude na lokalitě hromada biomasy, která slouží jako stanoviště houbám, mechům a dalším organismům.
Celkově jsme za dvě brigády stahali křoví na 10 velkých hromad, vysbírali jsme dva vozíky odpadků, vysekalo se asi 200 m čtverečních rákosí, 600 m čtverečních drobného náletu, vykopalo se 6 tůní, 1 pozorovatelna, zabudovali jsme stojan na naučnou stezku. A nesmím zapomenout, že jsme mnoha účastníkům ukázali krásný kousek přírody a dali ji možnost zažít pocit z dobrovolnické práce 🙂
Tímto bych rád poděkoval všem, kteří se zúčastnili tentokrát: Lukáš Flaks, David Šafránek, Tomáš Gryč, Zuzana Buzálková, Tereza Drahotová, Markéta Drahotová, Lenka Valdmanová se synem, Andrea Matúšová, Ondřej Skřivan, Nikola Černá, Standa Košnar, Tomáš Klail, Jana Martinková, Jan Moravčík, Adéla Marešová a jedna paní, která za námi přijela pomáhat až z Prahy (jméno jsem si bohužel nezapamatoval). Děkujeme všem za pomoc, byli jste skvělí. Udělalo se toho opravdu moc.
Projekt je realizován s podporou grantu z Islandu, Lichtenštejnska a Norska.

nebuďte asociální, sdílejte ...Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
0
Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazeno a jeho autorem je Martin Starý. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *