Jak se narodily Ozvěny Ekofilmu

ředitel liberecké ZOO MVDr. D. Nejedlo se umí věnovat i dětem :-)

ředitel liberecké ZOO MVDr. D. Nejedlo se umí věnovat i dětem 🙂

Od Nikoly Černé: 22. října mi napsal Honza Moravčík, že Iva Baláčková přišla s nápadem udělat v Kutné Hoře dvoudenní filmový festival, zaměřený na dokumenty s ekologickou tématikou. Iva tehdy prosila, jestli by jí s tím nechtěl pomoci. Napadlo je, že by nebylo špatné zapojit více lidí, a tak oslovil mě a Honzu Baťhu. Napsal mi základní informace a nápad se mi líbil, tak jsme se 30. října ve čtvrtek sešli všichni. Ivča nám sdělila o festivalu víc a představa byla taková, že se bude promítat v kině, v pátek a sobotu. Aby v pátek mohli přijít i žáci základních a středních škol.

Tomáš Ouhel a mnohonožka :-)

Tomáš Ouhel a mnohonožka 🙂

Poslala nám seznam filmů, které by se mohly promítat. A tím vznikl první úkol – vybrat filmy.  Já osobně vybírala hlavně podle názvu. Vybralo se asi dvacet filmů, které jsme si od Ministerstva životního prostředí zapůjčili. To zajišťuje mezinárodní festival Ekofilm. Filmy jsme postupně prohlédli u Honzy doma, kde to bylo jako v opravdovém kině i s popcornem, a demokraticky vybrali ty nejlepší. Naše schůzky probíhali každých 14 dní, vždy ve čtvrtek.
Ale úkolů zbylo ještě spousty – sepsat žádost o grant, oslovit školy (8. a 9. třídy), zajistit pronájem kina, časové rozvržení filmů, sehnat moderátora, pracovní listy pro žáky, návrh plakátu, výstavu spojenou s Ekofilmem, sehnat stojany na obrazy, atd…

z filmu o PETlahvích

z filmu o PETlahvích

Tak jsme si úkoly rozdělili. Honza M. například domluvil se slečnou Lebedovou pronájem kina. Honza B. zajistil tisk plakátu. Iva dohodla výstavu. Já jsem zkusila sepsat grant, i když mi s ním pomohl Honza. Ale nejde konkrétně napsat, kdo co udělal. Jsme tým, takže pracujeme všichni společně. S projektem nám pomohlo i spousty dalších lidí. Ivča Bartošová nám pomohla vytvořit pracovní listy pro školy. Jirka Dolejší zpracoval grafický návrh plakátu. Luděk Kment se postará o program pro žáky o přestávkách mezi filmy. Tomáš Klail nám ze dřeva sestaví stojany na výstavu, které nám chybí. A v neposlední řadě Martin Starý, který zajistil besedu s Tomášem Ouhelem, zakladatelem nadace ISCP,  a ředitelem liberecké ZOO – Davidem Nejedlem. Promítat se budou filmy Miša Gálika, který je členem sdružení ISCP i Kedjom Keku. Jeho filmy získaly ocenění i v mezinárodním měřítku. Film i besedu přislíbil i další z kutnohorských ekologů, Dalibor Dostál. Se svými ekopísničkami nás podpoří František a Silvie Pokorní z Divadélka Kůzle. Je vidět, že když se sejde dobrý tým lidí, tak jde všechno skoro samo. Za pomoc všem děkujeme!
Přípravy se pomalu blíží do finále a my budeme doufat, že se vybrané filmy a doprovodný program bude líbit a že kino v pátek 27. a sobotu 28. 2. 2015 navštíví spoustu lidí. Rádi bychom, aby se tenhle festival stal v Kutné Hoře tradicí a časem byl třeba i na delší dobu.

nebuďte asociální, sdílejte ...Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
0
Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality a jeho autorem je Martin Starý. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *