Náročný víkend v Čížkově skále

valoun byl pěkně přikurtovaný :-)

valoun byl pěkně přikurtovaný 🙂

Dokončení geologické expozice se sice protáhlo, ale makáme na tom tvrdě. Nikča, Jirka i geoložka Veronika  pracují na konečné grafické úpravě tabulí. Bude tam toho nakonec víc, než jsme původně plánovali. Ať už perokresbové proužky s popisky k barevným mikrofotkám výbrusů, tak i jednotlivé mapky s GPS lokalit. Je to hodně piplavá práce, kterou všichni dělají po večerech po práci.
My s Tomem také nezahálíme. včera jsme od 14 do 19 hodin zabetonovávali za pomoci pana Matúše další dva stojany a Tomáš začal s lepením popisných tabulek na kameny.

centrála hučela čtyři hodiny

centrála hučela čtyři hodiny

Na několik z celkových 42 kamenů šlo přilepit tabulku bez úprav povrchu, většinou jsme museli povrch buď přibrousit nebo i zaříznout kámen flexou s diamanťákem tak, aby plíšek perfektně seděl. V sobotu nám přivezl jeden kámen do sbírky i pan Novák z Kaňku. Jedná se o rulový balvan z křídového moře, který vykopal na své zahradě.
Dnes jsme s Tomem pokračovali od 9 do 13 hodin. Já jsem to odnesl slabým úpalem a spálenými zády 🙁 Ještě nás čeká minimálně dvě odpoledne, kdy budeme muset tabulky přilepit a také přidělat textové tabule na stojany. Už teď ale sbírka vypadá moc hezky.

už máme polovinu hotovou

už máme polovinu hotovou

Chtěli bychom také poděkovat Technickým službám, které posekaly nejen stráně, ale i spodní část plochy. Posekání strání jsme si chtěli nechat až na konec, ale byli jsme příjemně překvapeni. Škoda, že uprostřed bývalého lomu straší ostrůvek s pařezy a několik starých ohnišť. Kdyby se trochu plocha srovnala, byl by kde hrát i fotbal. Branky jsou tam.
Už se také bohužel někdo “podepsal” na několika vybroušených ploškách, do kterých asi bušil kamínkem 🙁 Vypadá to, že bude nutné každoročně plošky přeleštit.

nebuďte asociální, sdílejte ...Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
0
Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Geologie a jeho autorem je Martin Starý. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *