I my jsme si uklidili kus Česka (Ukliďme Česko 2014)

lesík u menhirů

lesík u menhirů

I když byla celostátní akce vyhlášena na sobotu 17. května, my jsme si to “střihli” v neděli, kdy normálně většina lidí odpočívá. Počasí bylo hezké, jen tráva byla mokrá. Uklízeli jsme ve dvou partách. První parta (Jan Moravčík, Aleš Monty Kerner, David Hynek, Michaela Kernerová, Andrea Svobodová, Martin Starý a Jaromír Opatrný) uklízela lesík u menhirů (jedna velká skládka tam zůstala ještě pro Technické služby), Linkovku a les kolem ní a celý Sukov.

tohle jsme sami nezvládli

tohle jsme sami nezvládli

Pytlů bylo kolem 15, ale stejný objem jsme přitahali k cestám v rukách (koberce, oblečení, pneumatiky, zbytky z aut, dětské bazénky atd.). Dokud si to takhle nevyzkoušíte v reálu a nepoznáte, co jsou lidi za *****, tak tomu asi ani neuvěříte.
V údolí se sešlo lidí víc (Tomáš Kadečka, Michaela Roušalová, Stanislav Košnar, Iva Baláčková, manželé Novákovi, Tomáš Klail, Andrea Matůšová, Dana Kudlíková a 2 další. Vysbírali oba dva břehy od Vrbova mlýnu až po hráz Velkého rybníku. Ve sklípku u Cimburku našli po

Sukov

Sukov

bezdomovcích celé vybavení kuchyně (podobně jako druhá parta u Linkovky zase prádelnu) a nad Cimburkem polorozpadlý velký stan. Největší problémy jim dělalo vyvézt starý gauč ze Šimákova do kopce až k závoře. Ale vše zvládli. Pytlů prý bylo taky asi 15 + několik pneumatik a gauč. Andrea pak odjela ještě vysbírat odpadky na Rovina, kde byly asi 2 pytle a Tomáš Klail jel k “bezhlavému Jánu” na Kuklík. Tam našel asi 6 pytlů starých ořechů a po projití

zašitý "sklad stavebnin"

zašitý “sklad stavebnin”

celého Kuklíku další 2 pytle odpadků. Moc díky všem zúčastněným. Udělal se obrovský kus práce a ještě u toho byla sranda. Všem těmto brigádníkům by měli poděkovat i ti, kdo na brigádu nedorazili a chodí do přírody na procházky. Kutná hora je zase o něco hezčí a čistší.
PS: Snad odpadky zmizí rychle, aby se tam nevytvořily další černé skládky nebo nebyly pytle rozkopané od nějakých “hrdinů”. Zajímavé úlovky byl například zimní šatník prorostlý kořeny mladých stromků, dětský nafukovací bazén nebo části starého žigulíka 🙂

obrázek (1)K projektu se připojily i některé osadní výbory. My jsme dostali info od toho z Perštejnce.
Přizvali též sousedy. Nakonec se jich sešlo v sobotu 17.5. v 9.00 ráno 12. Nejstaršímu dobrovolníkovi bylo úctyhodných 70 let. Ve dvou skupinách prošli úsek od Kutné Hory směrem na Perštejnec a z obce až na křižovatku na Křesetice a Olšany. Nevěřili, stejně jako my, že nakonec posbírají obrázek (2)dohromady 10 pytlů odpadků! Zejména pro škarpy bohužel typický odpad – pet lahve, sáčky od svačin, krabičky od cigaret…. Nejznepokojivější byl nález lahve s motorovým olejem, obsah přitom vytékal do trávy. Druhá skupina si vzala na pomoc vozík a přivezla i jakýsi betonový monolit 🙂 Vstříc jim vyšla Správa a údržba silnic, která před akcí škarpy vysekala a Městský úřad Kutná Hora, který zajistil posekání v obci. A vyšlo i počasí, které ještě večer před akcí slibovalo nepříjemné promoknutí. Přáli bychom si všichni, aby se už nepořádek neopakoval, ale je nám jasné, že to je pouze přání, realita bude asi jiná.

ještě že Tomáš vzal kolečko a vozík za auto

ještě že Tomáš vzal kolečko a vozík za auto

 

nebuďte asociální, sdílejte ...Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
0
Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Brigády a jeho autorem je Martin Starý. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *