Jak jsme odváželi pár “kamínků”

Kamínek měl asi 3tuny

Na pátek jsme měli domluvené auto na další svoz kamenů na geologiickou expozici. Veronika Štědrá domluvila, že nám v lomu v Plaňanech věnují 3 kameny, které společně se závodním lomu vybrali. Navíc nám slíbili, že kameny i naloží. Bohužel v pátek mi volali ze Silnic, že se jim auto porouchalo a že musíme akci odložit. To jsem si kvůli domluvenému daru v Plaňanech nemohl dovolit, a proto jsem narychlo začal shánět náhradní odvoz alespoň na kameny z lomu (ostatní lokality bychom nechali na auto s rukou). Nakonec se to povedlo, ale byla to jen Avie. Větší auto se sehnat

Avie vedle bagru vypadala jako hračka :-)

Avie vedle bagru vypadala jako hračka 🙂

nepovedlo. Měl jsem za to, že kameny budou o váze zhruba 500kg. Když jsme dorazili do lomu, závodní se podíval na auto a říká: “To chcete odvézt tímhle?” Lekl jsem se. Řidič byl ale v klidu. Když bagrista (lžíce měla tak 1,5 kubíku) opatrně na korbu vyklopil první kámen a Avií to zalomcovalo a spadly sajtny, byl z toho vykulený už i řidič:-) Nakonec jsme doložili i dva menší kameny a vyjelo se. Auto fuňelo do svahu v lomu, ale s 6tunami kamene nakonec dojelo až do Kutné Hory. V příštích týdnech musíme svoz dokončit a pak se bude pracovat už jen na kamenech a doprovodných textech.

nebuďte asociální, sdílejte ...Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
0
Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Geologie a jeho autorem je Martin Starý. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *