Kaplička už dostává podobu

Tehdejší koupaliště a celý areál na Klimšce

Tehdejší koupaliště a celý areál na Klimšce

Začátkem roku jsme dostali od pana Chlumského, který pracuje na oddělení památek, hotové nákresy kapličky sv. Lazara. Rádi bychom jí za pomoci několika sponzorů, ať už finančních nebo těch “naturálních dárců”, chtěli postavit v místech, kde do 80. let 20. století stávala. Na snímku, který jsme publikovali již dříve, lze vidět v pozadí už dosti zchátralé kapličky dokončovaný plavecký bazén. Z této fotky se dá usuzovat, že kaplička stála zhruba v místech asfaltové komunikace mezi budovou TJ Sparta a bazénem. nákresV současné době zjišťujeme u správců sítí kde jsou všechny tyto sítě vedeny, podle toho se pak rozhodneme o umístění. To budeme následně řešit s vlastníkem pozemků (Městem), Stavebním úřadem a dalšími. Chtěli bychom všechno stihnout do konce jara, abychom během léta kapličku postavili. Po dohodě s památkáři, hlavně s p. Chlumským, jsme kapličku zmenšili v poměru 2:1. Ta původní byla velká zhruba jako “kaplička Panny Marie

varianta v Lipkách

varianta v Lipkách

staroboleslavské” u Krupičků. Tak velká kaplička by se k bazénu nejen že nehodila, ale byla by i finančně náročná její realizace. Po místním šetření všech aktérů projektu jsme se rozhodli pro varianty dvě. Jedna je ve svahu mezi borovicí a schodištěm u bazénu a druhá je uličce V Lipkách, pod lípami na druhé straně parkoviště. Bohužel obě tato místa nejsou původní, protože nám dnes již nedovolují sítě postavit kapličku na místo, kde kysi stála. Navíc s pozadím moderních staveb. Za nás preferujeme místo pod vzrostlými lípami na druhé straně parkoviště. Napište nám svůj názor.
Objevili jsme také starý popravčí kámen, který bychom chtěli ke kapličce přemístit. U sakrální stavbičky chceme umístit malou naučnou tabulku, věnovanou historii Karlova, lazariánům atd. Doufejme, že se vše vydaří a do konce roku bude stát u parkoviště zmenšená připomínka slavné historie kutnohorského Karlova a zároveň stavba v novogotickém stylu kerospondující s hmotou bývalého cukrovaru. Panu Chlumskému a panu Seifertovi tímto děkujeme za technickou dokumentaci a rady, Dušanovi Lapáčkovi pak za vizualizace a nadšenou pomoc.

 

nebuďte asociální, sdílejte ...Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
0

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *