4. ročník čapího kroužkování

jeden hlídal, tři spali

Letos jsme již počtvrté vyrazili s Michalem na kroužkování malých čápů (to to letí a čápi to nejsou). Před časem jsme vás informovali o tom, že možná bude v Kralicích na hnízdě čapí reality show. Zatím kluci s majitelem drůbežárny jednají, takže pokud to dobře dopadne, budeme mít příští rok od jara už zajímavý televizní kanál:-) Každopádně jsme tam před měsícem našli 4 vejce. Čekali jsme, kolik čápat staří vyvedou.

ta se Michalovi fakt povedla (myslím ta fotka 🙂

Dnes, když jsme už zkušeně s Michalem na komín vylezli, našli jsme na hnízdě opravdu čtyři čápata. Jedno z nich bylo menší, ale zdravé. Michal si čapíky nafotil a jako vždy mi přenechal tu “voňavou” a příjemnou práci. Akrobatické zavěšení na konci žebříku, přitáhnutí postupně všech čápat a okroužkování mi trvalo pár minut. Nepomohlo jim ani to, že jedno z mláďat po mně sekalo zobákem 🙂 Michal mezitím nafotil kolem létající samici.
Z Kralic jsme se vydali  na Roztěž, kde máme hlášené od pracovníků golfového hřiště hnízdění pochopa rákosního. Domluvili jsme se a chlapi nás zavezli bugginou až k dolnímu jezírku, zarostlému po celé ploše orobincem. Michal si vzal “prsačky” a vyrazil do míst, odkud vylétla samice. Za chvíli řval z houští, že se na to vyprdne, že je tam moc vody. Vylezl z jezírka, v holinkách mokro a také patřičně smrděl bahnem. Na pochopy jsme se tedy vykašlali. Dohodli jsme se ale, že bychom vždy po dohodě mohli na travnatých plochách a v jezírkách golfového hřiště provádět průzkum hmyzu, obojživelníků a ptáků. Ono se to nezdá, ale biodiverzita tohoto hřiště je mnohem větší než původních lánů pole.

nebuďte asociální, sdílejte ...Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
0

1 komentář u „4. ročník čapího kroužkování

  1. Pingback: Reality show tak trochu jinak….. | Denemark – občanské sdružení

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *