Domov pro břehule už se buduje (aktualizováno 21.12.2011)

Bagr už se zakousl

Před několika měsíci jsme vás informovali o tom, jak proběhla  sobotní brigáda, na které nám pomohli zaměstnanci firmy T-mobile s projektem, který jejich zaměstnavatel podpořil. Ten se týká obnovy břehulího hnízdiště v bývalé cihelně v Sedlci. Během těch několika týdnů jsme pouze odvezli vyklučené křoví a s bagristou od firmy Stavonel, která bude práce provádět, se dohodli, kudy  bude nejlepší, nejbezpečnější a nejsnazší přijet s bagrem na horní terasu.

Částečně odtěžený materiál od stěny

Vše jsme museli skloubit s jejich zakázkami, počasím atd. a také se správcem pana knížete, kterému pozemky patří. K terasám se totiž nelze už běžně dostat (je zde instalována solidní železná závora), protože  v těchto místech občané vytvářeli černé skládky. Ve čtvrtek 14.12. tedy začala hlavní část obnovy stěn, a to odbagrování erozí sesypaného materiálu. Bagr postupně „odkrajuje“ čtvrtohorní sprašové vrstvy a sype je dolů pod terasy. Tento týden, tzn. 20.12. se dokončilo samotné odbagrování celé stěny. Na jaře pak asi budeme muset  rozvést odtěžený materiál, který zatím zůstal “přilepený” na svahu pod terasou. Pak už nás jen čeká začištění stěn, jejich zabezpečení lanem a tabulkami a poslední úklid. Musíme jen doufat, že se břehule o svém bývalém „bydlišti“ na jaře hned dozví a začnou si hrabat nory. V jiných lokalitách tomu tak vždy bylo. Na snímcí pod článkem můžete vidět stav lokality v době vyřezávání náletových dřevin a dnes.

15.10.2011

Z aktualit: Připravujeme stěhování kamenů z morašického lomu, určených pro stavbu menhiru. Dále se připravuje kácení stromů kolem kapličky sv. Petra a Pavla na Rovinách a na sobotní dopoledne brigáda v zookoutku. Budeme kácet náletové a nemocné dřeviny, které by v nově projektovaném ZOO vadily. O celém projektu ZOO vás budeme informovat začátkem roku 2012.

18.12.2011

Zatím jen to, že jsme dotáhli do konce projekt s panem RNDr. B. Králem CSc., bývalým ředitelem pražské ZOO. Celá ZOO by měla tématicky sladit zvířata žijící celý život či jeho část pod zemí (Kutná Hora, horníci, dolování, štoly, podzemí) Postupně vám budeme dávat  informace o tom, jak probíhá projektování, samotné práíce na pozemku ale i jednání s úřady. Věříme, že se vše podaří a Kutná Hora bude mít po 40 letech zase svůj zookoutek (ZOO).

nebuďte asociální, sdílejte ...Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
0

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *