Sobotní brigáda pro břehule

Tomáš si s vrbou poradil rychle

Před týdnem jsem mluvil se zástupcem pana knížete, kterému patří pozemky s terasami. Během posledního měsíce zlikvidovali nejen černé skládky, ale i množství větví a trávy, navezené lidmi na plochu pod terasy. tak jsme měli o část práce méně. Ale s tou trochou lidí, kteří vždy příjdou, je té práce až až. Na sobotní brigádu se přihlásilo i několik pracovníků z T-mobilu, kteří nám pomohli podpořit projekt a získat na něj finance.

Jan Stárek, který nám pomohl projekt v T-mobilu prosadit, ukazuje, kde budou za rok břehule hnízdit (snad) 🙂

Domluvili jsme se, že přijedou už v pátek odpoledne, prohlídnou si místní památky, město i hospůdky. Ve všem (zejména pak v poznávání místních hospůdek) jsem jim byl nápomocen tak vehementně, že jsem ráno zaspal i na brigádu. Ještě že mě Tomáš Klail vzbudil, pak i Nikča a já jsem přilétl na brigádu s 15 minutovým zpožděním. Nakonec se nás sešlo osm, přijel i David a i tři brigádníci z Prahy. Ti, s vypětím sil společensky unavení (stejně tak já), jsme vyřezali a odtahali větve ze svahu pod terasou rozsochatou vrbu a pichlavé hlohy. Ty odvezeme na seštěpkování. Zbytek hlohů z terasy a nad ní jsme dali na hromadu, která bude po vybudování celé stěny zlikvidována také. Zbytek hlohů nad stěnou bude sloužit jako pichlavá zábrana. V nejbližších týdnech pak nastoupí na terasy bagr, který bude hliněné stěny postupně odkopávat. O tom vás budeme zase informovat.

Jirka a Ondra - tohle všechno jsme odtahali!!!

Nad terasami je asi 200 m daleko NPP Kaňk, kolem které jsme čistili sad. Během prvního říjnového týdne jsme z pastviny na Kańku odvezli všechny kozy – lidé si stěžovali, že kozy obtěžují kolemjdoucí a běhahají kolem pastviny. Mnohokrát nám volala i Městská policie. Kozy však neutíkaly jen samovolně (ty rohaté potvory nejsou hloupé!!), ale děti a kolemjdoucí jim sešlapávali drátěný plot, když k nim přelézali do výběhu, a tak se kozy (horolezkyně) dostávaly ven. Plocha bývalého sadu (cca 1,5 ha) a část plochy NPP Kaňk byla dle ochranářů kvalitně spasena. Letos budeme dopásat pouze někola ovcema, na jaře 2012 zase budou v oplocenkách i kozy. I během této zimy bude pokračovat čištění sadu od náletových dřevin.

nebuďte asociální, sdílejte ...Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
0

1 komentář u „Sobotní brigáda pro břehule

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *