Místo na menhir se rýsuje nad Provaznicí

celková situace. A - bod, kde by měl stát menhir. Na levé polovině obrázku bude zástavba.

Než vyšel článek o naší myšlence vztyčit menhir v novinách, měl ode mě pan Beneš hrubé zadání, kde by měl (mohl) menhir stát. Chceme, aby kámen stál někde na dobře veřejně přístupném místě, nejlépe v zeleni. Aby místo bylo na volné ploše (není vhodné kameny umístit v lese). Také jsem chtěl, aby byla v blízkosti naše naučná stezka. Nevhodné místo by bylo uprostřed pole, v lese nebo hned u silnice. Vytiskl jsem panu  Benešovi leteckou mapu Kutné Hory a okolí se zakreslenou trasou stezky a nechal ho pracovat s kyvadýlkem. Hned druhý den mi volal, že objevil perfektní místo – ale bohužel uprostřed pole. Lokalita je nad silnicí na Hořany, pod Kuklíkem. Kousek odtamtud je kamenná baba (zast. č. 27). Podle názoru pana Beneše tam musela být v dávné minulosti (možná už v pravěku) nějaká vesnice. Pozemek je však obhospodařovaný, tzn. nevhodný. Další, náhodně zjištěné místo, je uprostřed parkoviště patřící hotelu U kata. Tam by prý byl kámen taky na perfektním místě. Ale bohužel…Jako nevhodná lokalita pro měření se od začátku zdál Kaňk – negativní energie, překopané obrovské množství materiálu, plno dutin.

Pohled na Kuklík. Za stromy, lemujícími silnici, je další vhodná lokalita - na místě staré vesnice.

Zdálo se tedy, že jsme s hledáním správného místa pro vztyčení menhiru v pověstné slepé uličce. Jak to někdy bývá, věci se však záhy daly do pohybu a vzaly rychlý a zdárný spád. Ale postupně. Setkal jsem se s panem Míkou, který zastupuje developerskou společnost, která hodlá v brzké době zahájit výstavbu rezidenční lokality Třešňovka, a který již podpořil projekt našeho o.s. Denemark na záchranu lokality Chmeliště, naučnou cykloturistickou stezku okolo Kutné Hory a se

Panorama Kutné Hory - zleva sv. Jakub, chrám sv. Barbory a jezuitská kolej

kterým pracujeme na dalších obecně prospěšných projektech. Po krátké poradě padla jasná volba na zelené temeno vršku nad čtvrtí Třešňovka-Provaznice, tzv. vrchlík. Tam v budoucnu bude odpočinková oblast nejen pro obyvatele nové městské čtvrti. Na vršku bude parčík s jedním z nejkrásnějších výhledů na historické panorama Kutné Hory, dětské hřiště a také ohniště, kde bude pokračovat v tomto místě založená tradice pálení čarodejnic. A právě pálení čarodejnic a dušičky jsou keltské svátky! Od rozhodnutí však vedla cesta k tomu nejdůležitějšímu a to k proměření vrchlíku a hledání konkrétního vhodného místa. A jak to tedy dopadlo? Vzal jsem pana

Vinice pod Sukovem

Beneše na místo samé. Vylezli jsme z auta a mysleli si, kolik tak času strávíme hledáním toho správného místa. Pan Beneš po krátkém pátrání volá: “Tady to bude nejlepší”! Naměřená kóta: 49°57’36.968″N 15°16’10.092″E. Na místě se kříží dvě energetické linie – zhruba SZ-JV a SV-JZ směru. Z místa je překrásný výhled na Kutnou Horu, Sedlec, vrchy Kuklík a Sukov i Železné hory. Pokud vše dobře dopadne, poblíž nivelační tyče bude příští rok vztyčen menhir společně s doprovodnými kameny (zesilovači) a kamenným stolem. Místo samo o sobě je mimořádné a osobně mám k němu vřelý vztah z mládí. Na “planinu” jsme jako děti chodily často hrát, pouštět draky, venčit psa. Tak se již těšíme, že se vše napřesrok povede a na čarodějnice 2012 vložíme pod menhir pamětní schránku. Podobně jako je tomu třeba na Pražském hradě pod monolitem arch. Plečnika.

nebuďte asociální, sdílejte ...Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
0
Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality a jeho autorem je Martin Starý. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

2 komentáře u „Místo na menhir se rýsuje nad Provaznicí

  1. Pingback: Část menhirů už stojí | Denemark – občanské sdružení

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *