Bude mít Kutná Hora svůj menhir?

Jde se na obhlídku........

Asi mnozí z vás, především mých kamarádů, ví, že se od malička zajímám o záhady, tajemno, mytologii, léčitelství a další věci s tím spojené. Další věcí, která mne před mnoha lety chytla, jsou Kelti. Před více než 10 lety jsem se seznámil s panem Benešem, manželem mojí bývalé profesorky na němčinu (která se mnou a mými spolužáky měla peklo na zemi a tímto se jí dodatečně omlouvám), který se v pozdním věku stal např. dvojnásobným mistrem Evropy v lukostřelbě seniorů. Slávek Beneš, který pracoval jako restaurátor na zámcích (restauroval známého rytíře ve Žlebech), jako umělecký kovář a klimatolog (podílel se na restaurování Kaple  svatého kříže na Karlštejně) si mě získal svým humorem, bezprostředností a především vědomostmi a obětavostí.

celý kámen ve své kráse

Mohu říct, že jsem získal kamaráda, stejného blázna a pošuka na uskutečňování bláznivých nápadů, člověka se kterým jsem mohl probírat  pěstování bonsají, léčiteství a u jehož historek a hlášek, komentujících život, jsem se mnohdy pořádně nasmál 🙂 Pana Beneše pak postihla mozková mrtvice, po které je z části ochrnutý. Časem se s tímto handicapem jakžtakž vyrovnal, a to právě díky svým zálibám a třeba i koni Finovi, a dál rozdává sílu a radost všem lidem kolem. Bylo by to na dlouhé povídání, jak jsme p. Beneše “léčili” s Davidem Šancem pomocí hadů a oni ho pokousali nebo když jsme vyrazili na výlet k tygrům do Habrkovic a hlášky našeho lučištníka rozesmáli i starého cirkusáka. Pan Beneš se v poslední době více  věnuje

špičatý spodek kamene bude perfektní "anténa"

nejen léčitelství, homeopatii, ale i českým Keltům. Teď se právě dostáváme k tématu tohoto článku. Před 3 lety jsme nadhodili na základě našeho zájmu o energie, léčitelství, ale i Kelty možnost postavení menhiru u Kutné Hory. Ani jeden z nás není příznivcem stavby kamenů v krajině jen tak bez důvodu. Proto jsme se dohodli, že až bude chvilka, zkusíme najít vhodné místo a druh kamene na vztyčení této kamenné vysílačky, energosvodu. Pan Beneš našel pomocí kyvadýlka několik energetických “křižovatek”, na kterých bychom mohli menhir vztyčit. Tak bude umožněno energii, aby volně proudila mezi zemí a nebem a vnímaví lidí jí mohli čerpat. Zbývalo najít vhodný kámen. Ten musí být plný křemene, který  je přirozeným vodičem energie. Nápad zněl – Morašice a morašická žula. Jednu neděli jsme vyrazili. Po krátkém bloudění jsme lom našli a hned nám do oka padl kámen cca 3,2 m dlouhý a vytvarovaný do přirozené špičky. Hmotnost je kolem 4t. Hned jsme ho pomocí kyvadýlka otestovali a je super. Teď musíme vyjednat povolení kámen odvézt, sehnat souhlas s umístěním kamene na pozemek a také sehnat finance na jeho převoz. Pan Beneš totiž navrhnul k menhiru umístit ještě několik dalších kamenů jako “zesilovačů” energie.  V lomu jsme našli i plochý kámen, vhodný jako stůl – pokud se nám podaří celou akci uskutečnit, vedle menhiru bude i stůl a lavice. Snad se nám tohle vše v roce 2012 povede.

Pozn.: Pana Beneše k tomuto tématu a vztyčení menhiru vede i další důvod. Jeho dědeček Václav Stager, ředitel sekce obráběcích strojů v plzeňské Škodovce, byl tím, kdo vymyslel přepravník a způsob přepravy mrákotínského žulového monolitu. Ten byl vztyčen v roce 1928 na III. nádvoří Pražského hradu a návrh monolitu vypracoval architekt Plečnik. První dva pokusy o přepravu skoro 16 m dlouhého obelisku se nezdařily – kámen se rozlomil. Až dědeček pana Beneše vymyslel, jak na dutých válcích a velice pomalu tento těžký kus kamene přepravit tak, aby cestu vydržel. Chtěli jsme tím “naším” menhirem (i když podstatně menším), vzdát hold panu Stagerovi.

 

nebuďte asociální, sdílejte ...Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
0
Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Geologie a jeho autorem je Martin Starý. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *