Rozhledna v Bohdanči a naučná stezka

remízek má krásný tvar 🙂

V sobotu 14. května se slavnostně otevírala rozhledna “Bohdanka” nad obcí Bohdaneč. Součástí celé stavby, dotační akce, byla i naučná stezka kolem výše zmíněné obce. Tuto naučnou stezku, resp. dva naučné okruhy, sdružení Denemark před skoro 2 lety pro obec Bohdaneč navrhlo. Stezka totiž dle slov starosty ing. Juny byla podmínkou získání dotací na rozhlednu. Práce na budování stezky začaly přesně před rokem, kdy obec získala potřebné finance. Začaly vznikat podklady pro textovou část (hledání v archivech, kronikách, knihovnách, botanické i zoologické průzkumy).

amfibolitový lom

Zároveň se začalo vyrábět více než 20 stojanů na tabule, které byly koncem října již zabudované po celé délce trasy. Přes zimu jsme doladili grafiku a náplň textů a přes mnohé problémy při spolupráci s obcí jsme letos 15. dubna předali hotovou naučnou stezku. Ta začíná u rozhledny, vede kolem rybníku Dubí do Tasic, kde se stezka dělí na kratší a delší okruh. Oba vedou rozsáhlými lesy Bohdanečska, delší okruh míjí i několik rybníků, včetně Katlova. Na tabulích, podobně jako v Kutné Hoře, se dozvíte množství informací o tamní fauně a floře, o historii jednotlivých obcí, ale můžete si přečíst i několik místních  pověstí. Trasu a jednotlivá zastavení si můžete prohlédnout dole.

zeměžluč roste na lesních cestách

Pozn.: V průběhu celé realizace jsme záměrně o akci na našem webu neinformovali, protože to nebyla klasická práce našeho sdružení, ale subdodávka pro někoho jiného. Když se ale vše povedlo jak mělo a když nás v novinových článcích pan starosta zapomněl vůbec zmínit (a nakonec i pozvat na slavnost), chtěli jsme alespoň zde informovat o naší skoro dvouleté práci. Jak se říká: “Když nás nepochválí druzí, musíme se pochválit sami” 🙂

Turistická mapa s vyznačením obou tras naučné stezky

Letecká mapa s vyznačením obou tras naučné stezky

Zde jsou obě mapy – turistická i letecká v plném rozlišení.

Zde jsou ke stažení jednotlivé tabule naučné stezky (ve formátu jpg, zabaleno v archivu RAR, 36mb).

nebuďte asociální, sdílejte ...Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
0

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *