U Kutné Hory máme novou tůň

Stále častěji diskutovaným tématem je zadržování vody v krajině, a to nejen v souvislosti s velkým suchem, které postihuje naše území v posledních letech. Delší dobu se náš spolek zabýval nápadem vybudovat menší tůň nejen pro tento účel, ale především pro obojživelníky, vážky a případné další živočichy a rostliny, které potřebují najít útočiště v tolik intenzivně využívané krajině jako je ta naše.

Velmi vhodné místo se ukázalo v  ploše zarostlé rákosem, který je indikátorem spodní vody, v polích poblíže silničky spojující závod ČKD a vlakovou zastávku Kutná Hora-předměstí na Dolním Žižkově. Během jednání s ČSOP nám bylo nabídnuto financování tohoto projektu z programu společnosti Billa, které za to patří velký dík. Začalo tedy vyjednávání všeho potřebného k realizaci. Vlastníci pozemků, které má nyní v pronájmu zemědělská společnost, nám udělili souhlas s naším záměrem a tímto jim za něj též velmi děkujeme. Následoval výběr dodavatele zemních prací, vyjádření a ohlášení záměru veškerým dotčeným institucím a mohlo se přistoupit k práci samotné.  Pásový bagr opatrně a nejkratší cestou přejel přes již oseté pole a několik dní setrval v práci na místě v rákosině, kde vyhloubil samotnou tůň.  V ní narazil na staré a popraskané odvodňovací drenáže, které vysvětlily vznik rákosiny a jichž jsme ihned využili jako přítok a přepad tůně vybudováním jakéhosi „stavidla“, které ovšem úmyslně neumožňuje tůň vypustit celou.  Zároveň došlo i k „vymodelování“ břežních valů z vytěženého materiálu, kterým byl prakticky vazký kompost prorostlý hustou vegetací rákosu. Pak ještě zbývalo rozhrnout zbývající zeminu k jednomu z valů, strhnout část rákosu poblíže tůně a bylo téměř hotovo.  Po namontování přepadu a utěsnění spodní části vytěženým materiálem počalo napouštění. Od toho se očekávalo, že potrvá řadu dní či možná týdnů. Jaké bylo naše milé překvapení, když  maximální hladina začala padat do přepadu již za dva dny!  Rozmístili jsme po březích zbytky suchého stromu, který byl vyvrácen pod částí rákosu a zbývá, až počasí dovolí, osít břehy vhodnou trávou. Věříme, že bude brzy u tůně „živo“ a najde zde vhodné podmínky řada rostlin a živočichů.  V žádném případě nehodláme tolerovat v tůni jakékoli ryby, které by  ničily larvy živočichů nebo dokonce je samotné. Čas vše ukáže.

 

 

nebuďte asociální, sdílejte ...Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
0
Příspěvek byl publikován v rubrice obnova rybníčků a jeho autorem je Tomáš Klail. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

1 komentář u „U Kutné Hory máme novou tůň

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *