Keltský telegraf 2022

V sobotu 19. 3. jsme se opět zúčastnili akce “Keltský telegraf “. Organizátoři této akce již podruhé zvolili pouze připomenutí této akce z důvodu nejistých podmínek a kvůli různým vládním opatřením poslední doby.

Je to pochopitelné, neboť vše je domlouváno s několikaměsíčním předstihem a nelze riskovat že veškerá práce přijde vniveč. Čas signálu byl vyhlášen stejný pro všechna stanoviště, a to 19:30 h.

Stanoviště Vysoká, které jsme též v minulosti spravovali, již bylo naštěstí někým obsazené. Stanoviště “na kótě – Pták” jsme vzhledem k zaneprázdněnosti “Čertů”, navíc když nebylo nutné přebírat signál z Vysoké, bohužel neobsadili. U Menhirů se ve větrném počasí sešlo pět účastníků i s hostem z končin mírně vzdálenějších a signál v daný čas byl vyslán ohněm, tak jak by to mělo být.

Jistě si mnozí vzpomínají, že když čas mezi signály z kopce na kopec trval i dvě, či tři minuty kvůli množství stanovišť, nezbývalo než se zapálením ohně vypálit navíc světlici.

Někteří lidé stejně se ptají, proč se říká “podpalovači” ohně Čert. V době keltů to byla jakási hodnost a jednalo se o váženého člověka majícího na starosti živly – hlavně oheň – potřebný k životu a další činnosti. Proto také po světě a tedy i našich končinách najdete tolik kopců které mají v názvu něco společného s čerty.

Budeme se těšit na další ročník, který doufáme proběhne v původním duchu, tedy s telegrafem.

nebuďte asociální, sdílejte ...Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
0

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *