A zase ta vrba

Stejně jako před dvěma lety, bylo opět třeba provést ořez stařičkého torza vrby v parčíku poblíž nádraží Kutná Hora Město, kterou jsme tak nějak přijali za svoji, od doby kdy jsme jí zachránili před pokácením.

 

 

Strom, i když mu chybí polovina obvodu dutého kmene, je velice vitálním a na své stáří má neuvěřitelné roční přírůstky. Podstatným zdrojem síly pro strom je dostatek vody, který jak jsme již napsali v minulosti, čerpá z bývalého podzemního náhonu na mlýn, který stál v prohlubni nynějšího průmyslového areálu a na jehož původním břehu mohla být kdysi vysazena.

Většinu větví rostoucích vzhůru a které za dva roky dosáhly průměru až 6 cm, bylo třeba odstranit a ty směřující dolů naopak ponechat. Cílem tak je postupně snížit těžiště stromu co nejníže, ale se zachováním jeho souměrnosti. Pokud se časem povede nechat zakořenit po obvodu koruny několik větví dosahujících na zem, tak se zvýší nejen stabilita vrby, ale mohl by tak vzniknout jakýsi letní přírodní „altán“, který nikde v našich místních parcích není.

Snad se vše jednou povede. Tyto práce provádíme samozřejmě se souhlasem správce městské zeleně Bc. Milanem Šestákem, kterému tímto děkujeme. Pravidelný řez tak budeme provádět každé dva až tři roky, dle přírůstků. Řezy by neměli přesahovat průměru 5-6 cm, aby byl strom schopen tyto řezy v průběhu několika let zacelit.

Věříme, že se všichni budeme těšit dlouhou dobu tímto krásným stromem, který má pro mnohé z nás něco do sebe.

nebuďte asociální, sdílejte ...Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
0
Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Brigády a jeho autorem je Robert Svoboda. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *