Portály kostelů jsou otevřeny

Jak jsme již avizovali v předešlé pozvánce, symbolicky jsme předali veřejnosti k užívání, tedy „Otevřeli brány“ zaniklých kostelů v lokalitě „Na Rovinách“.

V příjemném počasí babího léta se sešlo první říjnovou neděli v 16h něco přes dvacet návštěvníků, kteří vyslechli úvodní slovo našeho historika Pavla Nováka – autora nápadu. Ten krom informací z dob minulých přidal s humorem sobě vlastním i některé běžně neznámé a pár střípků z budování portálů. Nechal i všechny zájemce nahlédnout do kopií některých starých map a kreseb, na kterých byly nejen kostely dochované, ale právě ty námi připomínané.

Od gotického kostela sv. Petra a Pavla, nacházejícího se nedaleko kynologického cvičiště, kde „otevírání“ začalo, jsme se příjemnou procházkou podzimním lesem přesunuli k druhému z nich. Románský kostel Sv. Václava, u kterého stávala kaple Sv. Michala, se nacházel poblíže nynější lesní cesty směřující k vlakové zastávce Kutná Hora –Předměstí. U portálu který ho nyní připomíná, se neslo vše v podobném duchu jako u prvního z nich, jen k návštěvníkům ještě přibylo několik opozdilců, kteří nestihli začátek.

Na závěr jsme návštěvníky pozvali do prostoru bývalého kostela a ti tak prošli pod klenbou portálu do vyčištěné části lesa, ohraničené na místě bývalých zdí malým valem z větví a popadaných částí stromů z okolí. Příjemně strávená část odpoledne, tentokráte „bez práce“, byla pro nás jakousi odměnou za vybudování těchto dvou zajímavých míst k zastavení, které se časem možná ještě rozrostou.

Závěrem ještě poznámka bránící dezinformacím: akátové kmeny, sloužící k upevnění informačních tabulí u obou kostelů, nejsou stromem kvůli tomu tam pokáceným, ale pocházejí z vývratu. Darovaly je Městské lesy a rybníky – za což jim velice děkujeme, a jsou zabudovány přibližně 70 cm do země metodou štětování.

nebuďte asociální, sdílejte ...Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
0

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *