Dosadba ovocných stromů na genofondových plochách

Celoroční péče a kontrola ovocných dřevin starých odrůd vysazených na několika plochách v okolí našeho města, odhalila úhyn několika stromků.

V odlehlejších lokalitách bylo příčinou především poškození zvěří, která i přes nainstalované chráničky našla několik způsobů jak je překonat a odřít nebo okousat kůru, což vede většinou ke zničení stromku. V lokalitách u cest zase dochází k opakovanému poškozování stromků bezohlednými sekáči trávy, kteří strunovými sekačkami zničí pletivo chráničky a spolu s ním i kůru stromku. Náhradu stěží z viníků vymůžeme, i když cena těchto stromků bývá vysoká a cesta k jejich získání obnáší stovky kilometrů a několik hodin času. A tak nezbývá než vše vzít na svá bedra.

V sobotu 23.10. jsme s Pavlem vyrazili na nákup sazenic do Sobíňova poblíž Chotěboře. Z nabídky na internetových stránkách školky jsme měli v plánu získat přibližně pět odrůd dřevin po dvou jedincích. Na místě jsme ale byli mile překvapeni pestrostí nabídky poměrně vzácných starých odrůd jabloní a třešní a Pavel jako znalec samou radostí nevěděl co koupit dříve. Jak jsme se potom dozvěděli, tato rozmanitost byla opravdu náhodná a nebude se několik příštích let zřejmě opakovat. Nakonec jsme tedy odjížděli s patnácti krásnými sazenicemi, zastoupenými pouze jedním exemplářem od každé odrůdy (mnohdy byla i jediná v nabídce). Vůbec jsme nelitovali poměrně vysoké sumy utracené za náš náklad, neboť vše vyvážilo množství vzácných odrůd.

Druhý den nás čekala náročná celodenní výsadba, protože vyměnit stromek je časově náročnější, než vysadit nový a to z důvodu odstraňování původního stromku včetně chráničky, kůlu a evidence druhů na daném místě. Po dopolední přípravě kompostu, nářadí a vody na zálivku, které jsme se zhostili s Robertem, jsme ještě do oběda stihli vyměnit dva stromky v aleji Na Rovinách. Odpoledne se k nám přidal Pavel, který přivezl kůly a chráničky a také Dana.

Společně jsme odstartovali sadařský maraton, který končil až dlouho za tmy, při světle čelovek a reflektorů aut. Bylo až neuvěřitelné, že se povedlo vysadit nejen všechny stromy, ale i opravit kůly a chráničky u některých stávajících. Doufáme, že se většina sazenic ujme. Podloží a půdní podmínky nejsou na mnohých místech dobré a proto byla i příprava jam a substrátu náročnější než by se mohlo zdát.

Snad se tedy budeme moci těšit z růstu např. jabloní, odrůd jako Řehtáč soudkovitý, Zvonkové, Matčino, Panenské, Božena Němcová, nebo třešně Medovky či Homole a dalších.

nebuďte asociální, sdílejte ...Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
0

1 komentář u „Dosadba ovocných stromů na genofondových plochách

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *